Z historieSportovní klub Pejskaři Týn nad Vltavou vznikl v roce 2009 na popud manželů Lukáškových, kteří chtěli pořádat výstavu psů.

Dnes mají za sebou již pátý ročník s každoroční účastí tří stovek psů. Dva roky po sobě se jim navíc podařilo na výstavu získat všech sedm plemen řadících se do česká národní plemena. Letos se krajská výstava psů uskuteční 9. srpna.

Manželé Lukáškovi jsou sami velcí milovníci psů, doma jim společnost dělají hned tři holky a tři kluci kanárské dogy.

„Pejskaři jsme byli s manželem vždycky. Proto když nám v roce 2003 zemřela 15letá fenka německého ovčáka, začali jsme uvažovat o tom, že si pořídíme pejska s papírama," popisuje Dana Lukášková cestu k založení Sportovního klubu Pejskaři. „A tak jsme si pořídili první fenku dogy canario, která dostala jméno Isabel," dodává. V roce 2005 ji takzvaně uchovnili, první vrh následoval o rok déle. Isabel tehdy přivedla na svět pět štěňat.

Protože ale měla Isabel vadu, o níž majitelé při pořizování nevěděli, přibyli k ní v roce 2005 a 2006 dva kluci. Od té doby Dana Lukášková s manželem absolvovali jednu výstavu za druhou a úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. „Vždycky jsme byli na bedně," říká pyšně majitelka tohoto plemene. „Jelikož jsme 
s manželem takoví činorodí, tak nás napadlo, že bychom jednu malou výstavu uspořádali sami," vypráví Dana Lukášková. „Jen tak," dodává se smíchem.

Výstavy už si manželé Lukáškovi osahali z druhé strany, a tak si řekli, že to zkusí. „K tomu ale bylo zapotřebí zřídit občanské sdružení, a tak 
v roce 2009 vznikl Sportovní klub Pejskaři Týn nad Vltavou," říká přesný název spolku jeho zakladatelka Dana Lukášková.

Ta v roce 2010 spolu s dalšími členy spolku v Týně pořádala svou první krajskou výstavu psů. „Hrozně jsem se bála," svěřuje se svými pocity zakladatelka spolku. „Lidé ale byli nadšení. Počasí nám přálo, do pohárů tehdy svítilo slunce," vzpomíná Dana Lukášková na první ročník 
s tím, že výstava tak splnila ve všech bodech očekávání.


Na řadu přišel ročník druhý i třetí a letos v srpnu se výstava uskuteční už pošesté. „Je nás sice málo, ale je lepší to dělat v méně lidech," říká Dana Lukášková. „Jsem ekonom, takže si to umím spočítat a znám také výstavní a chovatelský řád," zdůrazňuje, jak nutné je mít nějaké zkušenosti. „Musí to dělat lidé, kteří prošli výstavami a my jsme obstáli jak na světové, tak i evropské úrovni," dodává hlavní organizátorka výstavy.

Šestý ročník Krajské výstavy psů se letos v Týně nad Vltavou uskuteční 9. srpna.

Nejvíce času jí a jejím kolegům v současné době zabírají přípravy. „Už jsme si zamluvili rozhodčí, protože ti jsou nejdůležitější," říká Dana Lukášková a pokračuje: „Zrovna děláme propozice, ale ten největší shon přijde až tak dva měsíce před," doplňuje. To budou ve spolku dávat dohromady počet vystavovatelů.

Nic z toho by se však nemohlo dít bez finanční pomoci. Tu největší jim poskytuje město Týn nad Vltavou a také Jaderná elektrárna Temelín.

Krajská výstava psů už má 
v Týně nad Vltavou i mezi pejskaři své místo. Dana Lukášková má však ještě jeden sen. „Chtěli bychom tady v Týně pořádat národní výstavu psů," svěřuje se. „Trápí nás ale prostor a náklady by šly do milionů," vyjmenovává Dana Lukášková možné komplikace. „To by se sem sjelo tak kolem tří tisíc psů, takže je to prozatím opravdu jen hudba budoucnosti," dodává.

KLÁRA SKÁLOVÁ