„Je to nejucelenější výbor z jeho díla,“ nastiňuje syn. Jaroslav Kerles za svůj život vytvořil přes tisíc vtipů, v knize jich najdete zhruba polovinu. Mezi nimi i ty opravdu nejstarší ze 70. let a samozřejmě i vtipy pozdější. Kromě toho čtenáře čeká i bonus. „ A to vysvětlení, jak vtipy přecházely na svět. Jakým způsobem k nim táta došel,“ vysvětluje Marek Kerles. Lidi se totiž jeho otce často ptali: „Kam na ty fóry chodíš?“ O nápadech na anekdoty se dočtou.

Ilustrační foto.
V Budějovicích přibývají růžoví jezdci

Křest novinky Na slavnostním křtu knihy bude i beseda s rodinou a kamarádem Jaroslava Kerlese Zdeňkem Klimešem. Vystoupí kytarista Stanislav Kahuda.

Kniha bude slavnostně pokřtěna ve čtvrtek 31. října v 16.30 h v Domě knihy Kanzelsberger v Českých Budějovicích. Čeká vás i beseda o jihočeském patriotovi a milovníkovi zdejší přírody s rodinou a jeho přítelem kreslířem Zdeňkem Klimešem.

„Když si mám vybavit nějaké opravdu zásadní vzpomínky, pak vidím tátu, jak sedí, mírně nakloněný u svého stolu a kreslí,“ vzpomíná v předmluvě Velké knihy vtipů Marek Kerles a dodává: „Vždycky se tvářil stejně jako postavička, kterou měl právě na na papíře.“ Co ho zaujalo, si prý kreslíř zaznamenával neustále. „Pořád si kreslil skici. Na výletě, doma, ve vlaku,“ vypráví Marek Kerles.

Sobotní ráno na Kleti
Sobotní ráno na Kleti

Do Českých Budějovic se výtvarník a karikaturista dostal s rodiči. Jeho otec totiž dostal práci ve Sfinxu ještě před jeho narozením v Praze. Život tak strávil Jaroslav Kerles na jihu Čech. „Táta byl kovaný Jihočech jako my,“ líčí syn.

V Českých Budějovicích studoval kreslíř „stavárnu“, kde prý spolužákům výměnou za matematické rady kreslil stavební výkresy.

Jiří Drhovský.
Jeho dřevěné koníky zná celý svět

Kreslíř a karikaturista Jaroslav Kerles byl jihočeský patriotZdroj: Deník/ Kamila DufkováJako výtvarník pracoval pro Českou pojišťovnu a pro Klenoty, tvořil také komiksy a kreslené vtipy do Jihočeské pravdy a dalších tiskovin. Po roce 1970, kdy šel Jaroslav Kerles na volnou nohu, se soustředil na kreslení a karikatury. Z Jaroslava Kerlese se stal známý kreslíř humoristického časopisu Dikobraz. Ilustroval ale také knihy, například Roberta Fulghuma či Ludmily Vítovcové. Pro jižní Čechy stvořil turistický symbol Kapra Jakuba.

K narozeninám měl již kreslíř v Č. Budějovicích výstavu. Další se koná v Třeboni od 6. prosince v Domě Štěpánka Netolického.