V pátek si hodnoty nechala změřit i třicetiletá Barbora Strnadová z Českých Budějovic. „Přišla jsem do nemocnice na rehabilitaci s ramenem a zaujala mne tady ta akce, díky které se mám možnost dozvědět, jak jsem na tom s cholesterolem. Hodnoty mi vyšly v pořádku, cholesterol máme v rodině, tak jsem si ho nechala raději změřit. Mám radost, že to dopadlo dobře,“ usmívala se žena, která si odnášela od lékaře recepty na přípravu ryb. Ryby jsou totiž zdravé a podle lékařů pomáhají snížit cholesterol.

Dny slovenské kultury v Českých Budějovicích. Ilustrační foto.
Slovenské dobroty, hudba či šperky. Začíná tradiční akce Dny slovenské kultury

DŮLEŽITÁ JE PREVENCE

Ředitel úseku centrálních laboratoří, lékař Miroslav Verner vysvětlil, že smyslem akce je upozornit naší populaci na to, že 60 procent populace trpí na kardiovaskulární onemocnění. Pokud lékaři v českobudějovické nemocnici v rámci Dne zdraví shledali u zájemců vyšší hodnoty cholesterolu, odkázali na praktické lékaře, aby včas nastavili preventivní léčbu. Cholesterol dle slov lékařů může vyústit například v infarkt myokardu.

Mladý muž v domku u Návesního rybníka v Třebišti brutálním způsobem zavraždil svou partnerku. Podle sousedů však pár nebyl zcela nekonfliktní ani dříve. Dívce podle zjištění Deníku nebylo ani třicet let.
První vražda v kraji: Černého Petra bralo Třebiště