Ve znamení vody bude letos v Českých Budějovicích výstava Umění ve městě.

"Od 2. června až do konce září se v okolí řek a vodních ploch ve městě budeme setkávat s díly moderních umělců v rámci 13. ročníku letního výstavního projektu Umění ve městě," říká tisková mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová. Od letošního roku budou mít jednotlivé ročníky svůj název, hlavním tématem se tak letos stala AQUA - voda. Přirozenou spojnicí všech míst, kde se festival bude odehrávat, je řeka Vltava, kde se objeví sochy, instalace a umělecké intervence odkazující na životodárnou tekutinu.

Zvon Budvar na českobudějovické Černé věži je dvacet pět let.
OBRAZEM: Zvon Budvar slýcháme z věže už čtvrtstoletí

“Voda, respektive její vzrůstající nedostatek je dnes jedním z hlavních společenských témat vůbec a setkáváme se s ním doslova každý den. Proto chceme ukázat, jakým způsobem ho české umění reflektuje, od hravosti po intervence s ekologickým přesahem,” komentuje výběr tématu Michal Trpák, iniciátor výstavy a spolukurátor a dodává, že v minulosti měly největší úspěch často realizace, které právě nějak s vodou souvisely.

Komentovaná prohlídka v galerii, ilustrační foto.
Tip na kulturu: Prohlídkou vás provede autorka obrazů

Začátkem června se také otevře nový kreativní prostor v rámci Rabenštejnské věže v Panské ulici. Součástí bude nová galerie, art design shop, výtvarné a tvůrčí dílny, 3D studio. Zdejší galerie R2020 v přízemí věže zahájí svou činnost v rámci projektu Umění ve městě vernisáží výstavy rozpíjených tušových obrazů Petra Nikla s názvem Z jedné vody načisto v úterý 2. 6. v 18 hodin.

Prostranství před věží plánuje provozující spolek Rabenštejnská 2020 proměnit v oper air galerii a místo pro koncerty, výtvarné performance a pouliční umění.

Křest výstavy Umění ve městě 2019. Podívejte se: