„V roce 2008 vznikla myšlenka převést dva státní vrty u autobusové zastávky na obec Mladošovice a z nich čerpat vodu. Ale tyto vrty nám nebyly převedeny, protože slouží jako státní rezerva," vrací se k počátkům příprav na výrazné zlepšení života ve Lhotě starosta Miroslav Leština. Obec ale počáteční neúspěch neodradil a v roce 2011 byl proveden průzkum mezi obyvateli Lhoty, zda by o vodovod měli zájem. „Většina občanů souhlasila," říká Miroslav Leština a připojuje, že se následně připravila projektová dokumentace a na Ministerstvu zemědělství zažádalo zastupitelstvo o dotaci. Rozpočet Mladošovic totiž činí například pro letošní rok 4,6 milionu korun a podobnou akci by si sama obec nemohla dovolit.

Místní obyvatelé si dokončenou investici chválí. „Čekali jsme na vodovod dlouho," říká Josef Šimoušek, který ve Lhotě bydlí přes 40 let. „Máme svoje studny, ale ve studních voda ubývá," dodává Josef Šimoušek a připojuje, že vodovod je jistotou. „Teď byly dva roky sucha, byly rodiny, že už neměly ve studních vodu," zmiňuje Josef Šimoušek s tím, že sám je v níže položené části obce, a tak vodu měl, ale ti, kteří bydlí na opci, už měli problémy.

Vodovod nyní zásobují dva vrty. „V roce 2013 byl zhotoven vrt hluboký 22 metrů," přibližuje Miroslav Leština jeden z postupných kroků s tím, že náklady byly 96 000 Kč. „Čerpaná voda z vrtu se prokázala jako kvalitní voda a díky ní jsme dostali přislíbené dotace," dodává starosta Mladošovic a doplňuje, že v roce 2015 byl proveden další vrt hluboký 42 m, který stál 480 000 Kč. Stavba vodovodu pak byla provedena od podzimu 2015 do léta 2016 a slavnostně zkolaudována letos na podzim.

Přispěly dotace ministerstva a krajeCelková délka hlavního řádu vodovodu ve Lhotě činí 4 969,9 m. Vodojem má obsah 20 m3 a celkové náklady byly 13 232 000 Kč.
Dotaci poskytly Ministerstvo zemědělství: 8 601 000 Kč a
Jihočeský kraj: 1 137 200 Kč.