„Na spoustě míst sbírka předčila očekávání," zaradoval se Roman Tlapák, zástupce ředitele českobudějovické diecézní charity. „Je znát, že o akci lidé vědí, že nás už znají a vidí naši činnost," podotkl.

Kolik se vybraloDiecézní charita Č. Budějovice
2016: 161 524 Kč
2015: 137 660 Kč
Městská charita Č. Budějovice
2016: 374 003 Kč
2015: 247 987 Kč
Více na ZDE 

I tak ale nebyla sbírka bez komplikací. „Každoročně se objeví nějaká fáma, která nám sbírku trochu ztěžuje. Letos to byla zpráva, že peníze půjdou na uprchlíky. Což samozřejmě není pravda. Ale lidem se to těžko vyvrací," popsal ředitel českobudějovické městské charity Josef Hes a doplnil, že v minulých letech mezi lidmi kolovaly fámy v souvislosti s Tříkrálovou sbírkou třeba i o církevních restitucích. „Jeden rok se objevila zpráva, že si za vybrané peníze charita užívá," přidává další perličku.

Že měli lidé strach z toho, že se jejich příspěvek dostane jinam, než by měl, potvrdil i Roman Tlapák. „Část výtěžku z diecézní charity jde každoročně na naši Poradnu pro cizince a migranty. Tu ale využívají lidé, jež u nás už žijí, třeba lidé z Ukrajiny či Slovenska. Poradna jim pomáhá třeba při komunikaci s úřady," vysvětlil s tím, že na stránkách českobudějovické diecézní charity je možné najít seznam organizací a míst, jež podpoří peníze z Tříkrálové sbírky.

Bankovek bylo víc než mincí

Zatímco některé kasičky letošní Tříkrálové sbírky ukrývaly třeba jen pár stovek, jiné byly nacpané k prasknutí.

„Všeobecně se vybralo víc. Při počítání našich kasiček jsme zjistili, že se změnil poměr. Letos bylo víc papírových bankovek než drobných mincí," pochvalovala si Gabriela Kombercová z českobudějovické městské charity. „Záleží na tom, kde koledníci s kasičkou chodili. Třeba ta s číslem patnáct byla na hokejovém utkání v Budvar aréně. Vybralo se do ní od fanoušků kolem deseti tisíc korun," doplnila ji její kolegyně Kristýna Koutská.

Výhodou Tříkrálové sbírky je navíc podle jejích organizátorů to, že lidé vědí, kam peníze jdou. „U nás z peněz podporujeme například naše poradny, ale také naše Dobrovolnické centrum, jež pořádá různé volnočasové aktivity pro děti a mládež ze sociálně slabých rodin. Část vybraných peněz pak dáváme i na humanitární pomoc do Běloruska a Zimbabwe," popsal Roman Tlapák z Diecézní charity České Budějovice. „Sám také chodím se skupinkami koledníků jako doprovod. Děti jsou každoročně natěšené, koledování je baví," doplnil.

Své koledníky vyslala v rámci Tříkrálové sbírky do ulic také Charita ve Zlivi. Dvaceti dobrovolníkům se v průběhu ledna podařilo ve Zlivi, České Lhotě a Pištíně vybrat 46 106 korun, které i tady poputují na konkrétní účely. „Peníze ze sbírky budou použity na aktivity pro děti a mládež, které tady děláme. Část peněz tak půjde do zlivského Nízkoprahového centra pro děti a mládež ve věku od šesti do 26 let, druhá část poputuje na provoz Mateřského centra Sluníčko ve Zlivi, které provozujeme jednou týdně," informovala Daniela Werbynská Laschová, ředitelka Charity Zliv.