Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se po novém pracovním uplatnění 
v letošním listopadu poohlíželo o 750 uchazečů méně. „Nárok na pobírání podpory 
v nezaměstnanosti mělo ke konci listopadu celkem 1732 osob," doplnil aktuální statistiku Jiří Beran, analytik trhu práce českobudějovické krajské pobočky Úřadu práce ČR.

Že se práce na Českobudějovicku dá najít, potvrzuje například Martin Červenka 
z Českých Budějovic. „V září jsem konečně dokončil školu. Trvalo mi to sice pár měsíců, ale od ledna už konečně nastupuji do práce, do jedné prodejny."

Jak ale dvacetiletý mladík  přiznává, ne vždy je snadné najít práci přímo v oboru. „Jsem vyučený automechanik, ale nakonec budu prodávat v obchodě. Je škoda, že se nemůžu věnovat přímo tomu, co mě baví," říká Martin Červenka a dodává, že protože by rád jednou jako automechanik pracoval, bude se dál poohlížet po volných pracovních místech v autodílnách. „Důležité ale je, že teď práci mám,"  říká s úsměvem.

Mezi evidovanými uchazeči o zaměstnání jsou v okrese České Budějovice nejčastěji zastoupeny právě osoby s dosaženým středoškolským vzděláním bez maturity. V listopadu tvořily více jak 38 % ze všech evidovaných. Další  početnou skupinou hledající  práci jsou i uchazeči ve věku 50 let a starší. Ti v listopadu tvořili více jak 26 % všech evidovaných osob.

V listopadu zaměstnavatelé nahlásili 459 nových volných pracovních míst. Z hlediska poptávky zaměstnavatelů byl největší zájem o řidiče nákladních aut, převážně mezinárodní kamionové dopravy, montážní dělníky nebo třeba pracovníky bezpečnostních služeb.