Břetislav Shon, bývalý ředitel českobudějovické nemocnice.Břetislav Shon, bývalý ředitel českobudějovické nemocnice.Zdroj: archiv Nemocnice České BudějoviceMUDr. Břetislav Shon se narodil 18. února 1949 v Praze. Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, na které promoval v roce 1975. V letech 1975 až 1997 pracoval jako lékař urologického oddělení českobudějovické nemocnice, v oboru urologie získal I. a II. atestaci. Mezi lety 1997 a 2006 vedl Urologické oddělení z pozice primáře. V listopadu 2004 byl pověřen vedením nemocnice a v březnu 2005 byl jmenován generálním ředitelem a předsedou představenstva Nemocnice České Budějovice, a.s. Tuto pozici zastával do 28. března 2019.

Za dobu jeho působení ve funkci předsedy představenstva vznikl generel přestavby nemocnice, který byl základem pro sestěhování všech nemocničních pracovišť do moderního horního areálu nemocnice. Tento proces bude dokončen za tři roky, kdy se dolní areál nemocnice začne měnit v novou městskou čtvrť s byty, domovem pro seniory či specializovaným zařízením zaměřeným na péči o nemocné Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou a roztroušenou sklerózou.

MUDr. Břetislav Shon si nepotrpěl na oficiality, jeho kolegové ho vnímali jako férového, rovného muže, který vždy dával najevo svou bezprostřednost a selský rozum.