Na výrobu dohlížel zvonař Jan Šeda. „Děláme tu vše od začátku. Nejprve jsme tedy vytvořili dvoudílnou pískovou formu, do které jsme obtiskli jméno zvonu Panna Maria, znak hosínské farnosti a letopočet. Poté jsme v elektrické peci roztavili bronz na 1300 stupňů. Jakmile se dosáhne této teploty, pec se otevře a místní lidé si roztavený bronz nalijí do formy. To nejdůležitější tedy necháváme na nich," popsal s úsměvem.

Formu začal připravovat brzy ráno, samotné odlévání se uskutečnilo ve 22 hodin. Na výrobu zvonu tak podle Jana Šedy stačí jediný den. „Samozřejmě přes noc pak musí bronz ve formě ztuhnout a druhý den uvidíme výsledek. Zvon pak ještě obrousíme a uděláme kompletní povrchovou úpravu," doplnil.

Do pece dal Jan Šeda roztavit celkem třicet kilogramů bronzu. Panna Maria nakonec váží zhruba sedmnáct kilogramů, je třicet centimetrů vysoká a také má třicet centimetrů v průměru.

Výroba takového zvonu je pro Jana Šedu běžnou záležitostí, ale přesto mu akce na Hosíně přinesla i nový zážitek. „Tady jsme venku pod širým nebem a před mnoha lidmi. Za takových podmínek opravdu často nepracujeme. Hodně místních se u nás během dne zastavovalo a vyptávali se, jak se to dělá," řekl.

Jan Šeda, který žije v Kostelci nad Orlicí, podědil řemeslo po svém otci. Už jako malý mu pomáhal v dílně a nakonec vystudoval i obor umělecké lití kovů. Dnes je jeden z mála lidí v Česku, již se výrobou zvonů živí. „Objednávají si je hlavně obce, ale také firmy jako reklamní předměty nebo lidé jen tak jako dárek k narozeninám a podobně," vysvětluje.

Na každý zvon je možné umístit libovolný nápis podle přání zákazníka. Jan Šeda vyrábí i zvony na elektrický pohon a malé zvonečky, které prodává na jarmarcích. „Moje výrobky tak visí na mnoha místech po celé republice, hlavně v kapličkách a zvoničkách. Když se jedná o obyčejné zvony, tak k těm už se obvykle znovu nevracím, ale zvony na elektrický pohon jezdím pravidelně kontrolovat," doplňuje.

I když je řemeslo zvonaře velmi fyzicky náročné a člověk se při něm ušpiní, Jan Šeda volby povolání nelituje. „Pořád mě to baví a neměnil bych," usmívá se.

Zvon Panna Maria dostal své jméno po zvonu, který kdysi v Hosíně býval. V neděli mu ještě požehnal farář a organizátoři akce počítají s tím, že v budoucnu bude viset v adventní zvoničce.

Hosínské zvonění navíc lákalo o víkendu i na další program. Na farním dvoře u kostela se totiž otevřelo tržiště, kde vystupovali divadelní soubory i muzikanti.