Časté potíže s neplacením nájemného, dětské hřiště zrušené bez náhrady, chybějící prostředník na základních školách, nepořádek.

To jsou hlavní problémy, které trápí romskou komunitu v Budějovicích, především pak na sídlišti Máj, ale také kolem Palackého náměstí a na Okružní. Situace je před letními prázdninami hodně ožehavá. V této době se totiž některé potíže ještě stupňují, a to zejména v souvislosti s tím, že končí školní docházka.

V pondělí 18. června se proto na magistrátu u kulatého stolu sešli zástupci města, neziskových organizací a Romů, aby společně problémy řešili. Už v tuto chvíli je jisté, že budou o letních prázdninách například na sídlišti posíleny hlídky strážníků, aby zajistili větší pořádek v lokalitě.

„Všichni víme, že každoročně v tomto čase se situace stupňuje a potíží přibývá," potvrdil Rudolf Tancoš, který Romy zastupuje. Okamžitě ale také dodal, že pouze samotné posílení hlídek není řešením. „Je potřeba Romy více zapojovat do společnosti. V dnešní době jich třeba mnoho nemá práci, přesto, že by ji chtěli," pokračoval.

Pomyslný olej do ohně v posledních dnech přilila také petice lidí z Máje, která mířila proti romskému koordinátorovi Romanu Slivkovi, jenž podle některých lidí nedokáže zajistit zlepšení špatné situace v ulici Václava Volfa a okolí. Petici podepsalo přibližně 300 lidí. 

Práce koordinátora podle Jihočeského kraje, který funkci zřizuje, spočívá v jiných činnostech, než zajišťovat pořádek přímo v ulicích.
„Se sociálními pracovníky chodíme pravidelně do problematických rodin. Právě neziskové organizace dokážou hodně pomoci. Jejich možnosti jsou však omezené, a to především ty finanční," řekl Slivka.
Podle něj je proto nutné zlepšit se v získávání peněz z dotačních programů státu. Z Budějovic, potažmo i Jihočeského kraje, podle něj přichází jen velmi málo žádostí.

Konkrétních problémů přímo na Máji je ale více a ty jen prohlubují potíže v soužití romské komunity s dalšími obyvateli.
„Například v zimě před koncem roku nám tady zrušili dětské hřiště a zmizelo také několik laviček. Přitom, když se jdu podívat do okolí, tak tam je to v pořádku. Jak mám pak takový stav chápat. Kde si mají děti hrát? Nejsou nám tu ani schopni vyměnit písek, do kterého si někteří chodí venčit psy," zdůraznil Milan Markovič z Máje.

David Kostohryz z magistrátního odboru sociálních věcí reagoval s tím, že se hřiště vrátí zpět, je to součástí obnovy celého sídliště, termín ale blíže neupřesnil.

Další potíž pak samotní Romové spatřují v tom, že na základních školách chybí jejich zástupce. „V minulosti jsem na takové pozici pracovala. Pak jsem šla na mateřskou a už se nevrátila, protože to místo zrušili," upozornila Naděžda Nanárová, která také žije na Máji.

Podle ní byl přitom právě takový prostředník velikým přínosem. „Ve škole jsou mezi učiteli a žáky bariéry, které by se tím dařilo odbourávat. Učitel často nechápe, jak to chodí v romské rodině a pak vázne komunikace. To by se mělo změnit," pokračovala Naděžda Nanárová, která zavzpomínala, že třeba pomáhala i s domácími úkoly a podobně.

V tomto ohledu je nyní řada na magistrátu, zdali podobnou pozici opět nezřídí. Pravdou je, že město podporuje neziskové organizace, které nejrůznější sociální potíže rodin řeší. Jsou to například Diecézní charita a její poradna Eva, či Salesiánské středisko mládeže – DDM Č. B. s centrem Maják, sdružení Koníček a další.

Většina z nich má kapacity zcela plné a mnohdy dokonce nestačí. Pomoci by tomu mohla nová budova, která má na Máji vyrůst nedaleko pošty. „Do konce roku 2013 na Máji postavíme nové komunitní centrum, kde budou například prostory pro děti, ale i služebna strážníků," upozornil náměstek primátora Petr Podhola s tím, že má stavba stát zhruba 70 milionů.

Na včerejším jednání padl také názor, zdali na Máji zřídit speciální hlídky z řad Romů, které by pomáhaly ke zvýšení bezpečnosti. Podle Rudolfa Tancoše by to ale „nedělalo dobrotu".