Takové dvě tváře nabízí Dubenská ulice na sídlišti Máj v Českých Budějovicích. Původně pohodový život na okraji krajského města se od základu změnil v minulém roce, když tu vzniklo dětské hřiště a vedle oplocená plocha jako univerzální sportoviště. A objevily se různé problémy.

Podle místních je největší potíží nevyhovující plechové oplocení sportoviště. Je vysoké několik metrů a rána míčem rozřinčí celou stěnu. Obyvatelé okolí už kvůli tomu dokonce poslali i petici na radnici. „My bydlíme ve dvanáctém poschodí, tak to tolik neslyšíme, ale co ti lidé, kteří mají okna přímo ke hřišti," upozorňuje jedna ze signatářek petice Jana Albrechtová.

Dodává, že když si chce někdo odpočinout po noční, nesmí otevřít okno, protože by neusnul. Ale paradoxně, ve chvílích, kdy obě hřiště zejí prázdnotou, se skutečně jedná o klidný kout sídliště.

Podle dalšího signatáře petice Jiřího Plzy si zde někteří lidé před lety koupili byty právě kvůli poklidné atmosféře. Teď jsou v šoku. Nejhorší chvíle  nastane, když přijde celá parta fotbalistů a začne kopat několika míči přímo proti pletivu. „To je strašný neustávající rachot," posteskl si Jan Vojáček, který v lokalitě také bydlí.

Problémy jsou i s hřištěm pro malé děti. Stížnosti jsou dokonce i na to, že mladí návštěvníci poněkud překračují obvyklé hygienické zvyklosti. Navíc hřiště často obsazuje hlučná mládež, která se vrací v noci z restaurací a chce se ještě bavit. Místní sice uznávají, že policie zde hlídkuje často, ale to by zde musela stát pořád. Velké hřiště je alespoň v noci pro nezvané hosty nepřístupné. Podle Václava Supa, mluvčího městské policie je oplocené a strážníci jej odemykají každý den ráno v osm hodin a zamykají večer ve 
20 hodin. „Děje se tak od začátku jeho provozu. Tento prostor je navíc vymezen jako kontrolní bod, takže hlídky městské policie mají za úkol hřiště a jeho okolí kontrolovat častěji," říká Václav Sup.

Strážníci ale podle jeho slov  zatím na hřišti žádné závažné problémy nezaznamenali. „Jen občas zde zůstává po sportujících či hrajících si dětech drobný nepořádek," dodal Sup. Pokud hlídky někoho přistihnou, nechají ho tento nepořádek uklidit.

Také budějovická radnice zdůrazňuje, že místní poměry nejsou nijak extrémní. Náměstek primátora Kamil Calta navíc v odpovědi na petici upozornil, že k hřišti se uskutečnilo několik veřejných projednávání a žádné námitky na nich nezazněly. S tím, že je jim vyčítána neúčast při veřejném projednávání změn na sídlišti, ale místní obyvatelé nesouhlasí.

Například Jana Albrechtová upozorňuje, že se akce konala na druhém konci sídliště a tam možná lidé proti hřišti, které se jich přímo netýkalo, nic nenamítali. Jenže místní předem nikdo konkrétně nevaroval, co se chystá. „Nás nikdo na projednávání nezval, nás se nikdo neptal," zdůrazňuje Jana Albrechtová.

Vedení města nyní alespoň slíbilo, že upraví pletivo kolem hřiště. Místní jsou sice skeptičtí. „Bojíme se, že neudělají nic," říká Albrechtová. Podle tiskové mluvčí magistrátu Jitky Welzlové by se ale oplocení mělo  upravit už koncem srpna nebo v září.