Role servírek ve cvičné kavárně nazvané trefně Cvička se s chutí chopily šestnáctiletá Natálie Jouzová a osmnáctiletá Lucie Čarvašová, studentky arpiďácké praktické školy. „Moc nás to baví, všechno děláme samy a chodí docela hodně lidí, tak se nenudíme,“ pochlubily se mladé dámy ve žlutých tričkách s nápisem Dobrovolníci. Přiblížily zároveň, co všechno na stánku mají. „Tady vaříme kafíčko, tady je limonáda, máme tu i speciální kelímky s nápisem Arpida a toto jsme upekli u nás v Arpidě v cukrárně.“ V nabídce Cvičky byly třeba srdíčka z lineckého těsta. „Napekli jsme také muffinky, máme i slaný štrúdl,“ doplnila Natálka.

Peníze puputují na Arpida+ campus životních příležitostí

„Domluvili jsme se se Stezkou korunami stromů, že celé sobotní vstupné bude věnováno ve prospěch centra Arpida,“ vysvětlil Ondřej Hellebrant, PR manažer Arpidy. „Zatím nevíme, kolik to bude, a dozvíme se to během pár dnů. Necháme se příjemně překvapit.“

Kromě kavárny byl pod Stezkou i koutek pro děti a minidílnička, nechyběla ani ukázka canisterapie, podpůrné léčby pomocí psů. „Pro děti jsme zároveň připravili stezku ve Stezce, dostanou kartičku a musí najít deset obrázků, které kreslily děti z centra, a za to pak dostanou drobnou odměnu: náramek, obrázek a balónek,“ doplnil Ondřej Hellebrant.

V Mateřské škole ve Ktiši se děti nenudí.
Chlap ve školce. O předškoláky ve Ktiši se stará pan učitel Oskar

Před lipenským hotelem Element byla pro změnu k vidění výstava mapující průřez třicetiletou historii centra a také dva velké plakáty, které malovaly děti, jež Arpidu navštěvují. „Na náměstíčku jsme měli i obchůdek s výrobky ze Sociálně terapeutické dílny a naše kolegyně tam zvaly rodiny s dětmi právě na Stezku korunami stromů,“ doplnila Petra Coufalová, vedoucí stanice zájmové činnosti.

I malá pomoc znamená velkou naději. Více o projektu Arpida+ se dozvíte v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Oslavy třiceti let Arpidy budou pokračovat i po zbytek roku. „Asi největší akcí bude rodinný hudební festival ARPI.DAY, 23. září na budějovickém výstavišti. Můžeme už teď prozradit, že mezi hosty bude kapela Mirai,“ přiblížil vedoucí osobní asistence Jaromír Novák. „Chystáme také ples, Andělskou aukci a hokejisti Motoru pro nás sehrají předvánoční zápas.“

Kromě toho se v úterý 18. července na krumlovském otáčivém hledišti odehraje benefiční představení Ženy Jindřicha VIII. s Petrem Rychlým v hlavní roli. I v tomto případě půjde výtěžek ze zakoupených vstupenek na nový campus, konkrétně přispěje k vypracování projektové dokumentace stavby.

Centrum Arpida nabízí pomoc rodinám, které pečují o děti, mladistvé a dospělé osoby s tělesným a kombinovaným postižením. Již třicet let poskytuje komplexní koordinovanou péči v duchu uceleného systému rehabilitace. Denně její služby využívá přes 190 uživatelů, dalších 2500 ročně pak využije ambulantní služby.