Původně se počítalo s tím, že projekt na opravu hráze bude hotový do konce března a samotné práce začnou během letního období, kdy je největší sucho. „V současné době začala probíhat projektová příprava realizace opravy hráze a záhy skončila, protože firma, kterou jsme vysoutěžili nám řekla, že nemá dostatek podkladů a požaduje další čas na průzkumné práce v podloží. Ukázalo se totiž, že voda protéká nejen hrází, ale i ve skalách pod hrází,“ vysvětlil kastelán zámku Červená Lhota Tomáš Horyna. Práce tak firma nemůže provést v termínu, který byl ve smlouvě.

Právní oddělení zastupující zámek teď řeší, jestli připomínky projektantů akceptuje nebo se pokusí najít jinou firmu, která začne znovu. Ministerstvo kultury přitom opravu hráze vyhodnotilo jako letošní prioritu mezi památkami. „Budeme rádi, když se letos začne alespoň formálním předáním stavby. Akce je totiž na ministerstvu registrovaná na letošní rok a jsou na ni vyčleněné peníze. V horším případě se také může stát, že projekt bude čekat i několik let, protože finance už v dalších letech nebudou,“ nastínil možný nejhorší scénář kastelán.

Masopustní průvod v Člunku na Jindřichohradecku měl letos v sobotu 26. února dobročinný podtext.
Maškary v Člunku vyrazily do ulic. Výnos z průvodu darují na pomoc Ukrajině

Turisticky oblíbené lodičky jsou ale podle kastelána jen jedním z hledisek, proč by měl být rybník opraven co nejdříve. „Je tu navíc soukromá hydroelektrárna, která vykazuje ušlý zisk a další věc je ta, že rybník je v soustavě protipovodňových opatření a v okamžiku, kdy není provozuschopný a přijde velká voda, pak hráz může prasknout a zatopit část vesnice,“ nastínil Tomáš Horyna. S rybníkem počítá i zeleň zámeckého parku. Kořenový systém stromů v okolí se totiž vzhledem k blízkosti vodní hladiny po staletí utvářel.

Sezóna na Červené Lhotě začne už o prvním dubnovém víkendu. Během měsíce bude otevřeno ale bude jen o sobotách a nedělích, soukromé prohlídky pro větší skupiny ale bude možné domluvit telefonicky i během týdne.