Vzpomínky na to, co dokázal, se dnes snaží vzkřísit spolek České Budějovice Vojtěcha Adalberta Lanny (CBVAL), jenž vznikl při Kavárně LANNA. „Naším cílem je věnovat se Vojtěchu Lannovi a vůbec celému rodu Lannů, který se zasloužil o rozkvět našeho města, a více tak historii rodu Lannů dostat do obecného povědomí občanů. Tedy co nejvíce rod Lannů propagovat, tento slavný rod a jeho historii občanům přiblížit," popisuje činnost spolku jeho předsedkyně Jitka Holoubková.

Spolek CBVAL proto pořádá kulturní i sportovní volnočasové akce pro veřejnost samozřejmě vždy s odkazem na rod Lannů. „Každou akci, kterou pořádáme, věnujeme rodu Lannů právě proto, aby se tak tento slavný rod dostal do povědomí všech," vysvětluje Jitka Holoubková.

Šachový turnaj v Kavárně Lanna.A tak vznikla Hra o Lannův pohár šachový, která se v letošním roce uskuteční už potřetí.

„Je to šachový turnaj určený pro veřejnost, výherci se navíc mohou těšit nejen na hodnotné ceny, ale také je jejich jméno zvěčněno na putovním Lannově poháru. Ten má tvar šachové figurky," dodává předsedkyně spolku s tím, že pohár vyřezaný z kmene lípy srdčité je opatřen i skrytou výdutí pro uložení poselství příštím generacím ve formě dat a vzkazů občanů na USB disku. „Již nyní probíhá registrace do třetího ročníku, který se bude konat na podzim," zve zájemce Jitka Holoubková.

Pro všechny otužilce zase vznikla akce s názvem Silvestrovský Lannův ponor vltavský. Na Silvestra v roce 2015 se tak v Lannově loděnici již podruhé sešli milovníci chladných koupelí. „Zájem je nebývale velký. Letos jsme se celorepublikově počtem plavců umístili na předních příčkách, co do počtu otužilců," pochvaluje si Jitka Holoubková.

Kdyby navíc přišla pořádná zima, má spolek připravený i plán na Lannovo přírodní kluziště. „Už loni jsme se pokoušeli o vytvoření přírodního kluziště na Náplavce pod Dlouhým mostem. Musí být ale dostatek sněhu pro vytvoření sněhových mantinelů a trvalejší mráz potřebný pro zamrznutí vody přečerpané z řeky Vltavy," vysvětluje předsedkyně spolku.

Díky spolku CBVAL vznikla také síť informačních center na vodní trase České Budějovice České Vrbné a Hluboká nad Vltavou. Letos navíc začne po trase jezdit nová turistická loď Vojtěch Lanna Jr. s kapacitou až 25 osob.

„Pokud se nám podaří získat partnery, rádi bychom uspořádali výstavu, která bude našeho slavného rodáka připomínat," předesílá Jitka Holoubková. „Chtěli bychom se ohlédnout za historií celého rodu. V Kavárně LANNA by mohla vzniknout obrazová výstava a chceme vydat i monotematickou turistickou mapu Po stopách Vojtěcha Lanny," dodává předsedkyně spolku. V kavárně bude navíc právě v pátek 15. ledna odhalen obraz Vojtěch Lanny jako upomínka na jeho úmrtí.

Vojtěch (Adalbert) Lanna.Kdo byl Adalbert (Vojtěch) LannaAdalbert, nebo také česky Vojtěch Lanna byl loďmistr, stavitel a podnikatel. Narodil se 23. dubna roku 1805 v Českých Budějovicích a zemřel 15. ledna 1866 v Praze. Jeho otcem byl rovněž loďmistr Thaddäus Lanna (1773—1828).
Po studiích na budějovickém gymnáziu v letech 1817 až 1820 odešel na pražskou polytechniku, ale zde studia nedokončil. Po návratu do Českých Budějovic pracoval v otcově podniku nejprve jako dělník, později jako plavec. V roce 1825 složil vrátenskou zkoušku a stal se kormidelníkem. Kvůli získání zkušeností i cenných kontaktů podnikl několik obchodních plaveb do Hamburku. Po smrti otce se roku 1828 stal loďmistrem. Od hlubockého panství odkoupil loděnici ve Čtyřech Dvorech a přeměnil ji v podnik produkující v době svého největšího rozmachu více než 300 lodí ročně. V roce 1831 získal státní zakázku na splavnění Vltavy, 1833 i Labe.
Byl také významným akcionářem koněspřežní železnice České Budějovice Linec, jejíž provoz měl v letech 1835 až 1846 pronajatý. V Praze se proslavil stavbou Řetězového mostu (1841) a tzv. Negrelliho viaduktu v Karlíně (1846—1850). Roku 1857 se Vojtěch Lanna přestěhoval natrvalo do Prahy.
Zdroj: Encyklopedie Českých Budějovic