Zvíře nejdřív šokovaně pozoroval a až po chvíli se vzpamatoval a běžel pro fotoaparát, los však byl už daleko. „Koukal jsem na něj jako blázen a říkal jsem si, že na jelena je to moc velké, kůň to není, kráva také ne, potom mi došlo že to bude los, přesněji řečeno losí samice, protože zvíře nemělo parohy,“ vypráví


Jeho slova potvrzují místní obyvatelé obce Malšín. Několik let pozorovali v lese losí trus a odřené kmeny stromů. Protože stromy byly odřené vysoko, bylo jim jasné že nejde o jelena, ale o mnohem větší zvíře. Losa samotného však nikdy nespatřili.


Podle webových stránek Jihočeského kraje v průběhu minulých padesáti let začal tento druh díky migraci zvířat z Polska osidlovat území České republiky. Stálá populace losa se vytvořila právě v jižních Čechách.


V oblasti Lipno – Novohradské hory – Třeboňsko losi pravidelně migrují. Lze je však spatřit také na Táborsku a Pelhřimovsku.


Jihočeská populace losa čítá pravděpodobně pouze 20 - 30 jedinců. Los je samotářské zvíře a nezdržuje se ve stádech. Díky tomu můžeme pozorovat jejich výskyt prakticky v celých jižních Čechách. Největší hrozbou je pro ně výstavba nových silnic a dálnic, která jim přerušuje migrační pásma.