Lumír Slabý si dle slov svých kamarádů, kteří se postarali o realizaci nerezové desky s jeho karikaturou i vydání sbírky, takovou vzpomínku zasloužil. Jak na začátku akce uvedl fotograf a publicista David Peltán, místo na konci Vančurovy ulice je symbolické. „Lumír byl takový trošku jogín, nikdy nepil, nekouřil a hodně sportoval. Tuto lokalitu jsme zvolili hlavně proto, že právě v tomto místě se v Jordánu nejčastěji koupal nehledě na počasí ani roční období a také tady nedaleko bydlel,“ zmínil.

ROK PRÁCE

Na místě se nejen hrálo, ale i zpívalo a recitovalo z jeho poslední knihy, kterou tradičně ilustroval akademický malíř Teodor Buzu. S jeho pomocí vznikl i grafický návrh dvacetikilové desky z nerezové oceli. Realizace trvala přesně 12 měsíců, podle Petry Pavlíkové největší poděkování patří právě dlouholetému příteli Davidovi Peltánovi. „Ujal se všech prací, organizace, nezalekl se papírování, věnoval tomu spoustu energie a vše dotáhl do zdárného konce. Každému z nás přeji takového kamaráda, jakého měl Lumír,“ upozornila.

Vzkaz poslal i bývalý starosta a radní Jiří Fišer. „Je super, když takovému normálnímu člověku, který prožil hezký a smysluplný život, který měl úctu a respekt svého okolí a přátel, vznikne destička, která připomíná jeho slušný život,“ sdělil na dálku.

Martin Jiránek ještě v dresu Příbrami. Od léta už bude oblékat červenojanovický dres.
Mecenáš dělá divy. Vesnický klub z Červených Janovic zlákal Jiránka

SPOLEČNÉ DÍTĚ

Na křest v pořadí šesté a poslední Slabého knihy se pak příchozí přesouvali do Rajského dvora Husitského muzea v Táboře. Jak naznačil ředitel muzea Jakub Smrčka, křtí se především děti. „Knížka je svým způsobem dítětem, protože ji musel někdo dlouho nosit pod srdcem nebo spíše v srdci. Vybojovat ji ze země a vydupat ji cestu. Nejen Lumír, ale i David Peltán a Teodor Buzu jako hlavní ilustrátor. I vy všichni, kdo jste na její vydání přispěli ve veřejné sbírce,“ shrnul.

Teodor Buzu se pak společně s Davidem Peltánem ujal křtu publikace jeho oblíbeným nealkoholickým nápojem. „Nejlepší věci na světě jsou zadarmo, proto i Lumír své básně rozdával a my v této tradici pokračujeme. Jeho poslední sbírka je zvláštní a nadčasová. Při její ilustraci jsem se snažil o symbiózu poezie a malby. To je nesmírně důležité protože, když ji otevřete, tak se nejdříve podíváte na obrázky, které jsou branou k poezii. Pro Lumíra měl život velké písmeno Ž a jsem přesvědčen, že byl ženského rodu,“ naznačil s přáním, aby všichni při čtení našli čas pro zastavení, vzpomínky i touhu.

K poslechu a tanci hrála Slabého kapela, dnes již pod názvem Starý psi a mladý kočky revival. Básnická sbírka V Prostoru nad hvězdami vyšla v nákladu 3000 kusů a bude k dostaní v táborských kavárnách a knihovně.

Ilustrační foto.
Dovolená v chatkách a chalupách: extrémní zájem. Zbývají poslední místa