Skupina studentů, která společnými silami organizuje festival v jihočeské metropoli, se nezaměřuje jen na kulturní program, ale snaží se i pomáhat. Jedním z projektů je právě probíhající Studentské krvebraní.

Studentské krvebraní si klade za cíl popularizovat darování krve hlavně u mladých studentů, nabízí jim lepší informovanost a ukazujeme jim další možnost, jak se mohou angažovat a pomoct tak svému okolí. Projekt, který vznikl ve spolupráci s Nemocnicí České Budějovice a Českým červeným křížem, letos slaví již 6. výročí. A rozhodně to není jediný důvod k oslavám. „Za dobu fungování projektu se nám podařilo získat více než 1100 prvodárců,“ hodnotí projekt Karolína Krupauerová, tisková mluvčí a organizátorka Budějovického Majálesu. Akce při tom každým rokem získává na popularitě a i prvodárců každoročně přibývá.

Do nové školky chodí od ledna děti v Hůrách.
První předškoláky uvítají ve školce v září

S projektem Studentského krvebraní jde ruku v ruce i každoroční Týmová oběť. „V letošním roce připadla Týmová oběť na 22. března. Snažíme se tak podpořit méně smělé jedince, aby se k nám, týmu Budějovického Majálesu, připojili a šli darovat s naší podporou. Jedním z prvodárců byla například i členka hudební dramaturgie, čerstvě zletilá, Mai Nguyen,“ vysvětluje Karolína Krupauerová.

Nejen dobrý pocit, ale i hodnotné ceny můžou nalákat dárce na transfuzní oddělení. „Každý prvodárce je zařazen do slosování o hodnotné ceny, které proběhne na závěr našeho festivalu, tedy 25. 5. před páteční open air,“ říká mladá organizátorka.

Projekt Studentské kvebraní bude na transfuzním oddělení českobudějovické nemocnice trvat až do 25. 5. „Primárně tímto projektem sice cílíme na studenty, darovat ale může přijít úplně každý,“ zve na závěr s úsměvem Karolína.

Sára Lučanová