„V případě, že bychom radikálně snížili počet lůžek na dětském a novorozeneckém oddělení, nebudeme tu nadále schopni poskytovat kvalitní akutní péči," vysvětluje začátek hrozící řetězové reakce ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš. To by podle něj znamenalo i konec dětské pohotovosti, nemocnice může   v důsledku absence dětského oddělení přijít 
i o porodnici. Tudíž klesne vytíženost laboratoří a dalších pracovišť včetně provozů zajišťujících nemocniční zázemí a zařízení se rázem může dostat v hospodářských ukazatelích do záporných čísel. Odtud pak nemusí být daleko k rozhodnutí o zrušení nemocnice. 

odobný scénář podle Michala  Čarvaše může spustit i dlouhodobý tlak pojišťovny na rušení ortopedických lůžek, třebaže zdejší pracoviště splňuje všechny potřebné podmínky a honosí se dokonce nejkratšími objednacími lhůtami.

Prachatická nemocnice není jedinou na jihu Čech, která se bojí o svůj osud. Rušení lůžek může podle ředitele Jaroslava Šímy ohrozit například i existenci nemocnice v Českém Krumlově. „Léta intenzivně pracujeme na vybudování malé, ale profesionální nemocnice a důkazem, že se to daří, je i hodnocení samotné VZP," mrzí šéfa nemocnice. Jeho náměstek Jindřich Florián navíc zdůrazňuje, že i malé nemocnice mají v síti zdravotní péče své místo a dokáží v případech běžných onemocnění pracovat i efektivněji než velké špičkově vybavené nemocnice.

Rušení lůžek v rozsahu, jaký navrhla Všeobecná zdravotní pojišťovna, odmítají 
i představitelé Jihočeského kraje. Znepokojuje je ale především neochota pojišťovny 
o oboustranně přijatelných podmínkách jednat. „Naše ambice bylo uzavřít nové smlouvy do poloviny letošního roku, bohužel do dnešního dne se tak nestalo. VZP obstruuje veškerá jednání, proto jsme se rozhodli vyzvat pojišťovnu k urychlenému jednání prostřednictvím otevřeného dopisu adresovaného řediteli VZP Pavlu Horákovi, správní radě VZP a ministrovi zdravotnictví," zdůraznil včera hejtman Jiří Zimola.

Podle vedoucího oddělení řízení a rozvoje externích partnerů VZP Viktora Lavičky jednání o jihočeských nemocnicích rozhodně na pořad dne přijde. „Aktuálně probíhají další jednání mezi zdravotními pojišťovnami a jejich výsledkem bude vyvolání jednání se zřizovatelem nemocnic v Jihočeském kraji," přislíbil.

Zdůraznil také, že situace na jihu Čech není nijak dramatická. „Stávající smlouvy jsou uzavřeny do 31. 12. 2012. V tuto chvíli jsou na některých místech ČR uzavřeny dohody, ale stav v Jihočeském kraji se výrazně neliší od situace v ostatních krajích," doplnil Viktor Lavička.