Hodně starostí letos přidělá řidičům v Českých Budějovicích rekonstrukce signalizace na několika křižovatkách a opravy klíčových komunikací. Nejen obyvatelé jihočeské metropole, ale i ti, kteří přes ni jen projíždějí, si letos dosyta užijí objížděk a dopravních omezení. A práce už začaly i v blízkém okolí jihočeské metropole.

Ve čtvrtek například město zahájilo rekonstrukci řízení křižovatky Rudolfovské a Dobrovodské ulice. Postupně se tu bude uzavírat vždy jeden jízdní pruh. Podle náměstka primátora Ivo Moravce dojde ke kompletní výměně a doplnění prvků řízení křižovatky včetně osazení jednotky pro preferenci vozidel MHD nebo dálkového ovládání klepátek pro nevidomé. Součástí úprav budou i menší stavební práce. „Stávající řízení křižovatky je z roku 1995 a je nejstarší ve městě, proto je její modernizace namístě,“ říká Ivo Moravec.

Kvůli pokládce nového parovodu, což je investice teplárny, už je mimo provoz několik týdnů Dobrovodská ulice v úseku mezi zanádražní komunikací a Vodní ulicí.

Už v těchto dnech třeba musejí řidiči počítat se zdržením na silnici I/3 nedaleko Plané. Na krátkém úseku u mostu přes Vltavu je možný jen kyvadlový průjezd kvůli akci Ředitelství silnic a dálnic ČR, ale ta by naštěstí měla skončit už v polovině příštího týdne.

A začátkem května by měli stavbaři obsadit Mánesovu ulici při akci, kterou společně připravily město a kraj. Uzavírka by měla začít jako částečná, v průběhu hlavních prací ale ulice nebude průjezdná.

Podle náměstka primátora Petra Holického bude modernizace Mánesovy ulice stát přes 50 milionů korun. Pracovat se bude v úseku od mostu Kosmonautů po Novohradskou. Komunikace dostane nejen nový asfalt.

"Připravena je rekonstrukce vodohodpodářských inženýrských sítí v úseku od pravého břehu Mlýnské stoky po most Kosmonautů a dále modernizace křižovatek s ulicemi Čechova a Novohradská," říká Petr Holický s tím, že kompletní rekonstrukce čeká i na přilehlou část Vrchlického nábřeží k Čechově ulici.

Financování si rozdělily Budějovice a Jihočeský kraj. Město budou jeho stavební akce stát necelých 32 milionů korun bez DPH a více než šest milionů pak dá za rekonstrukci systému řízení dvou křižovatek. Kraj zaplatí 11,5 milionu bez daně a mimo nového asfaltu to bude za vybudování přechodu pro chodce s ostrůvkem u Vrchlického nábřeží a úpravu přechodu u Dukelské ulice. Dalších 2,5 milionu korun bez DPH je připraveno na rekonstrukci veřejného osvětlení v Mánesově ulici mezi Novohradskou a mostem Kosmonautů.

Součástí připravené akce je také oprava povrchu části Novohradské ulice od Mánesovy po Průmyslovou.

Ke společným akcím města a kraje bude letos patřit také rekonstrukce Lidické třídy. Mělo by navázat v Rožnově na část dotaženou vloni k papírenské vlečce.

Akce se podle Davida Hockeho z oddělení informací krajského úřadu chystá v období od června do října. Rekonstrukce vozovky, která zahrne třeba i obrubníky nebo autobusové zastávky a zřízení ochranných ostrůvků na některých přechodech, bude rozdělena do čtyř etap. Pracovat se bude na úseku od konce města po papírenskou vlečku.

Provoz osobních automobilů bude omezen jen částečně, protože uzavírka nebude úplná, kromě několika víkendů. Nákladní doprava nad šest tun ale bude muset na objížďku. Průjezd MHD zůstane zachován. Rozpočtové náklady na rekonstrukci části budějovické Lidické třídy od papírenské vlečky na konec města jsou celkem 25 711 000 Kč bez DPH. Jihočeský kraj má zaplatit 22 585 000 Kč a město 3 126 000 Kč. Akce se chystá na období od června do října 2019.

Také jinde v regionu už začaly akce, při nichž musejí řidiči počítat s objížďkami a dalšími omezeními. Třeba v Týně nad Vltavou už město zahájilo velkou rekonstrukci Orlické ulice, která bude stát přibližně 25 milionů korun.

U Římova bude až do konce srpna zavřen most přes Malši.