Až dvacet pět tisíc vozidel projede denně Mánesovou ulicí v Českých Budějovicích. Její rekonstrukce, zahájená 5. května v úseku mezi mostem Kosmonautů a Novohradskou ulicí, má skončit tento týden.

Díky příznivému počasí otevře řidičům pro zkušební provoz v celé opravené délce o něco dříve, než se plánovalo. Podle náměstka primátora Viktora Lavičky se na obnově silnice a jejím okolí podílely město, kraj a teplárna. Celkové náklady přesahují padesát milionů korun.

Českobudějovická ulice Na Dlouhé louce s omezeným provozem v sobotu dopoledne.
Zavřená křižovatka u výstaviště: Víkend začal bez kolon

Na rekonstrukci vozovky dal zhruba dvanáct milionů Jihočeský kraj. A náměstek hejtmanky Josef Knot slíbil, že místo původně plánovaného 6. října bude hotova už tento týden. Otevírat bude v noci z 19. na 20. září. Město podle náměstka primátora Petra Holického kompletně rekonstruovalo vodovody a kanalizaci. Vylepšen byl i systém světelné signalizace na křižovatkách, novou podobu dostal přechod u Vrchlického nábřeží, vyměněno bylo veřejné osvětlení.

Po ukončení prací v Mánesově ulici budou ještě pokračovat doprovodné akce. „Například na zastávkách MHD na Novohradské a opravy Vrchlického nábřeží,“ říká náměstek primátora Petr Holický a připojuje, že ač byly při uzavírce očekávány až katastrofické scénáře, v podobě neprůjezdného města, nic podobného se nestalo.

Úsek, kde osadní výbor navrhuje snížit rychlost na sedmdesátku.
Bude na trase Písek – České Budějovice další sedmdesátka?

Tisková mluvčí magistrátu Jitka Welzlová k akci dodává, že obyvatelé Mánesovy ulice byli velmi tolerantní a uzavírka některým z nich dokonce vyhovovala. "Podle stavbyvedoucího Víta Sirotka z firmy Swietelsky nebyla během stavby žádná vážnější stížnost," doplňuje Jitka Welzlová.

V Budějovicích po otevření Mánesovy ulice musejí řidiči počítat ještě s omezeními při dvou nadcházejících víkendových frézováních ulice Na Dlouhé louce nebo s víkendovými uzavírkami v Lidické třídě u náměstí bratří Čapků. I v pracovních dnech je čeká v ulici Na Dlouhé louce menší dopravní omezení a trvá například zábor jednoho jízdního pruhu v Rudolfovské ulici nedaleko křižovatky s ulicí Na Sadech. V Nádražní ulici se pracuje u hotelu Grand na nových autobusových zastávkách, což sebou také nese dopravní omezení, další je v Nádražní ulici mezi nákladovým nádražím a Novohradskou.

Ilustrační foto.
Jihočeši si mohou nechat vyšetřit plíce