Mapa, kterou na svých stránkách tento týden spustilo občanské sdružení CykloBudějovice, upozorňuje na místa, kde se bicykly v Budějovicích kradou nejčastěji. Navíc může být nadějí pro cyklisty, že jejich kolo v rukou zloděje někdo uvidí a podá jim o tom zprávu.

Podnět k vytvoření interaktivní mapy ukradených kol našli členové sdružení v mailové schránce. „Nápad nás zaujal, proto jsme se rozhodli převést ho do praxe," vysvětlil městský cyklokoordinátor a předseda sdružení CykoBudějovice Lukáš Bajt.

A jak vše funguje v praxi? Ten, komu ukradli kolo v poslední době, ale třeba i před několika lety, může odeslat na e-mail sdružení CykoBudějovice popis bicyklu, datum ztráty a místo, kde se vše odehrálo. Mapa je zatím ve zkušebním provozu ZDE. Její podoba ještě není výsledná.

„Nejsem si jistý, zda bude mapa fungovat, jak má, tedy pouze s informacemi od cyklistů," okomentoval nový počin mluvčí policie Jiří Matzner. „Ohniska krádeží se totiž mění například i podle sezony. My o nich samozřejmě máme přehled," doplnil. Členové sdružení se ale spolupráci s policií do budoucna nebrání.

Projekt sdružení CykloBudějovice vychází z toho, že ne každý, komu kdy ukradli kolo, nahlásil svou ztrátu policii. Mapa si lze na na internetových stránkách otevřít teprve několik dní, ale už teď ale budí ohlasy.

„Máme komentáře i od lidí 
z jiných měst. Třeba v Praze se ten nápad moc líbí," vypráví cyklokoordinátor Lukáš Bajt. A přidává i vlastní zkušenost. „V uplynulých deseti letech už mi kolo ukradli 
v Budějovicích čtyřikrát, takže dobře vím jaké to je."

Uchránit kolo před krádeží není vždy jednoduché. „Samozřejmostí je kolo zamykat. K navrácení kola majiteli může pomoci i registrace výrobního čísla bicyklu," říká policejní mluvčí Jiří Matzner. „Pokud je kolo zaregistrováno v naší databázi, snadněji přijdeme na to, komu před krádeží patřilo. Výrobní čísla 
u nalezených kol totiž kontrolujeme," vysvětluje.

Místa nejčastějších krádeží kol se podle Jiřího Matznera mění podle sezony. „V létě je to hlavně v okolí restaurací nebo koupališť či v místě konání sportovních zápasů, 
v bezpečí ale nejsou ani kola připevněná na zahrádce automobilů nebo uložená ve sklepech domů," upozorňuje.