V sobotu 7. února můžou všichni zájemci vyrazit za lidovými tradicemi do Rychnova u Nových Hradů nebo do Pištína.

O týden později, tedy 14. února, se masopustní veselí rozpoutá v Ločenicích, 15. února se koledníci na svou pouť vydají na Dobré Vodě.

Tradiční staročeská koleda vyrazí v sobotu 7. února na svou pouť v Rychnově u Nových Hradů. Splnit ji tady chtějí do puntíku. „Koleda se řídí po celou dobu koledování striktními pravidly," přibližuje fungování rychnovského masopustu jeho organizátor Josef Šupler.

Ačkoliv je tu veselí povoleno, přesto platí pro koledníky určitá omezení. „Ti se rychtářovi staročeské koledy zodpovídají i za drobné prohřešky při takzvaném trestání," vysvětluje Josef Šupler s tím, že rychtář má v ruce právo, kterým může koledníky vyplácet i fyzicky.

Koledníci vyrazí do ulic 
v sobotu také v Pištíně, a to 
v 10 hodin. Průvod tady začne ve spolkovém domě, kde dostanou koledníci od starosty přestrojeného za Rožmberka povolení koledovat. Odtud pak vyráží na obchůzku po obci.

Tady ale chystají pro všechny návštěvníky překvapení. „Masopust pořádáme i pro přespolní, takže se vždycky vztahuje k nějakému tématu, abychom přilákali více lidí," řekl Jaroslav Havel, starosta Pištína. V předloňském roce se lidé oblékli do masek prasat nebo řezníka. V loňském roce zase ovládly pištínský masopust pohádkové bytosti. „A letos to bude překvapení," dodal se smíchem starosta.