„Podražili jsme všechny výrobky, protože musíme kupovat pořád stejně másla. Na zákusku korunu, na dortu dvacet korun,“ řekla Deníku prodavačka z českobudějovické cukrárny Sluníčko Marcela Jirková.


Ti ale nejsou jediní, kdo zvedá ceny. „Nám zdražila výrobna už v září, ale čekám, že to půjde zase nahoru,“ poznamenala Iveta Krlínová z Kafé Alice.
Jihočeská Madeta ve čtvrtek avizovala, že příští rok razantně zvýší cenu másla. Šéf a majitel Madety Milan Teplý oznámil, že příští rok bude jeho firma máslo obchodníkům dodávat za 51,50 Kč. Na pultech by tak mohlo stát více než 60 korun. Teplý také uvedl, že zdraží i ostatní mléčné výrobky, neřekl ale o kolik.


„V prvních dnech po zdražení másla začali lidé kupovat margarín,“ řekla Deníku mluvčí Teska Jana Matoušková a dodala, že po deseti dnech se zase začali vracet k máslu.


O nepatrném poklesu prodeje másla hovoří i vedoucí Terna Milan Kuda. „Víc se prodává másla, kde je podíl jiného tuku,“ dodal s tím, že kritická hranice pro zákazníky by byla částka nad 40 Kč.


„Porovnávala jsem ceny másla u nás a v Rakousku. Se 30 až 34 korunami jsme na tom stejně jako v Rakousku, nebo jsme dokonce dražší,“ řekla Alice Sabreffová, která žije střídavě v Českých Budějovicích a v Rakousku. „To samé platí o mase,“ dodala s tím, že ale české platy za rakouskými dost zaostávají.