„Jedná se o poslední z letošní série devíti tematických gastronomických akcí," uvedl Petr Samec, mluvčí podniku Budějovický Budvar. Právě tento pivovar nejznámější budějovickou pivnici provozuje.

Gastronomický výlet do Rakouska a Bavorska má na starosti šéfkuchař Luděk Hauser, který opět využívá své bohaté zkušenosti z hotelu Bayerischer Hof v lázeňském městě Bad Füssing. To patří kvalitou služeb mezi nejlepší lázeňská místa v Evropě.

V nabídce MK se objevuje mimo jiné pravý vídeňský řízek z telecího masa (Wiener Schnitzel), restované hovězí s bramborem (Tiroler Gröstl), vepřová krkovice v houbovém sosu (Jägerbraten), dále bílá bavorská klobása (Weisswurst) nebo jako moučník císařský trhanec (Kaiserschmarren).

„Přehlídka rakouské a bavorské kuchyně se zařadila mezi naše nejúspěšnější akce. Letos pořádáme už šestý ročník. Atmosféru vytváří také výzdoba interiéru nebo oblečení personálu do lederhosen (tradiční bavorské kalhoty, pozn.)," řekl Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.

Rakousko-bavorskému stylu se tento týden přizpůsobí i kuřáci. „Stejně jako je tomu u našich sousedů, i naše restaurace bude po celý týden nekuřácká," dodal Luděk Hauser.

Uvařte si rakouský ErdapfelkaseSuroviny na 4 porce:
3 středně velké brambory, 1 střední cibule, sůl, pepř, zakysaná smetana 0,1 l, smetana ke šlehání 0,05 l, selský kulatý chléb, pažitka nebo jarní cibulka, ředkvičky za ozdobu

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Přidáme čerstvě nadrcený pepř, sůl, jemně nakrájenou cibuli, obě smetany a pažitku. Opatrně vše promícháme, případně dosolíme. Mažeme na chléb v centimetrové vrstvě a ozdobíme ředkvičkou.

Dobrou chuť, čtenáři!