Než se ale do práce pustili stavbaři, vydali se do Masných krámů na začátku léta archeologové. „Masné krámy byly vždy místem, kde se obchodovalo s masem, byla tam i porážka,“ říká k minulosti známé pivnice Zuzana Thomová, archeoložka Jihočeského muzea.


Až na konci 19. století se řeznické provozy přestěhovaly na nová městská jatka a jednotlivé krámky byly rozprodány. Z toho také vzešla dodnes komplikovaná majetková struktura vlastníků pivnice.


Za několik staletí se v pivnici nastřádal zajímavý archeologický materiál. Nejstarší keramické střepy lze datovat do 13. století, ale většinou se na území Masných krámů dostaly až dodatečně při stavebních úpravách. Nepřekvapuje velké množství kostí, zato ale jejich skladba. „V druhovém zastoupení převládal mladší skot a ovce. Prasata jsou zastoupena velmi okrajově, což není pro podobné lokality typické,“ podotkla k výzkumu Thomová. Analýzu kostí prováděla Lenka Kovačíková z Jihočeské univerzity se studenty archeologie. Specialisty udivila zvěřina v nálezech. „Zajíci, srnci, v jednom případě tetřev,“ vypočítává Thomová, která vedla archeologické práce. Lov byl přitom vyhrazen ve středověku panovníkovi a šlechtě. Do měšťanského prostředí se tak mohla zvěřina dostat jen koupí nebo případně z městských lesů. Pokud ovšem pomineme pytláctví… Bez zajímavosti není ani to, že na mnoha kostech lze dobře doložit i způsob porcování.

Dominantu města nakázal přestěhovat císař Karel IV.

Historie legendární pivnice v Krajinské ulici sahá hluboko o stovky let zpět.


Původně stály Masné krámy, které kdysi skutečně sloužily k prodeji masa a chleba, přímo uprostřed hlavního náměstí. Ale v roce 1364 je nařídil přesunout král Karel IV. do dnešní Krajinské ulice.

Dnešní podoba

Tak, jak Masné krámy znají lidé v současné době, určila renesanční přestavba z roku 1554. Vstupní honosný štít se dočkal změny ještě v roce 1830, kdy byl přestaven v duchu empírového stylu.

Známá pivnice

Legendární restaurace se v objektu zrodila až v roce 1953, kdy se z nejrůznějších drobných krámků (odtud vznikl název Masné krámy) staly boxy pro milovníky zlatavého moku. Do začátku padesátých let se v jedné z dominant města tedy konaly trhy s všelijakým zbožím. Dobové fotografie dokonce ukazují, že do krámků mohli lidé vstupovat i z dnešní Hroznové ulice.


Dlouhou historii v jedenadvacátém století zastavily až velké povodně z roku 2002.

Hádky a spory

Po velké vodě v srpnu 2002 neřídili hygienici zastavit provoz restaurace, a to kvůli naprosto nevyhovujícím podmínkám.
O té doby se o znovu zahájení provozu vedly dlouhé a právnické spory mezi spolumajiteli Masných krámů, magistrátem města a pivovarem Budějovický Budvar. Nejednou škončily tahanice v soudních síních.


Po pěti dlouhých letech se ale nejen obyvatelé Českých Budějovic přece jen dočkali. Legendární pivnice v Krajinské ulici se tak otevře ve středu úderem čtrnácté hodiny.

Masné krámy v novém


PIVNÍ NABÍDKA:

– kroužkovaný ležák 12° (čepovaný z tanků)

– lahvový Bud Super Strong

– lahvové nealko

– dánské pivo Carlsberg


KUCHYNĚ:

– je nově postavená přímo v areálu restaurace, ne jako kdysi (sídlila v dnešní restauraci U Tří sedláků)


KAPACITA:

– přibližně 200 míst


NÁKLADY NA OPRAVU:

– zhruba 29,5 milionu korun (interiérové i stavební úpravy dohromady)


ZAJÍMAVOSTI:

– vytvořena speciální kolekce suvenýrů s novým logem Masných krámů, a to se dvěma skříženými sekerami