„Pro návštěvníky jsme připravili speciální narozeninovou nabídku, abychom jim poděkovali za celoroční přízeň,“ řekl k výročí Antonín Janský, vedoucí oddělení Gastro z Budějovického Budvaru, n. p.

Hosté si mohli mimořádně pochutnat třeba na pečeném selátku nebo uzené šunce od kosti, které se porcovaly přímo v prostoru restaurace.

Masným krámům se podařilo navázat na slavnou tradici a během uplynulého roku se těšily velkému zájmu zákazníků. Letos tam hosté vypili přes 1360 hektolitrů čepovaného piva. Většinu objemu piva tvořil „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar, který se točí přímo ze čtyř pivních tanků, usazených hned za výčepem.

Z pokrmů má největší úspěch tradiční česká kuchyně: pivovarský guláš, staročeská vepřová pečínka a grilovaná vepřová žebra.

Při náročné rekonstrukci, která odstranila škody z povodní v roce 2002, se uplatnily tradiční materiály – dubové dřevo, přírodní kůže nebo černý matný kov.

Některým hostům se i tak po předpovodňové podobě pivnice zasteskne. „Je to hezké, nové, pivo dobré, všechno je v pořádku, ale není to tam útulné, jako to bývalo. Chodil jsem tam s tátou už jako kluk,“ poznamenal včera Zbyšek Vopátek z Českých Budějovic.

Pro všechny fandy pivnice však bylo její znovuotevření před rokem srdeční záležitostí. „Vždy jsem sem chodil s kamarády. Teď jsem se přestěhoval z Budějovic, ale když jsem tady za dcerou vždycky se na jedno stavím, to si neodpustím. Opravené jsou krásně,“ říká na adresu „Masných“ Jaroslav Šíma, který dnes žije v Táboře.

Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na přelomu 19. a 20. století vznikla ve městě nová jatka a v Masných krámech se potom prodávalo v jednotlivých kójích nejrůznější zboží.

Na pivnici byly Masné krámy přestavěny v roce 1953, a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni.

Vede unikát

Většinu z vytočených 156 065 litrů piva tvořil kroužkovaný ležák. Jeho podíl byl asi 87 %, tedy 1365 hektolitrů. Zbytek čepovaného piva tvořilo výčepní pivo, tmavý ležák a čepované nealkoholické pivo. „Naši číšníci roznesli během 12 měsíců celkem 290 102 porcí velkých piv a 36 712 porcí malých piv,“ doplňuje Tomáš Olejník, vedoucí restaurace Masné krámy.

Hosté vyhledávají Masné krámy i kvůli dobré kuchyni. Během 12 měsíců bylo naservírováno celkem 86 862 hlavních jídel a 32 914 porcí polévek. Největší úspěch měly pokrmy tradiční české kuchyně: Pivovarský guláš (9 186 porcí), Staročeská vepřová pečínka (5 272 porcí) a Grilovaná vepřová žebra (4 574 porcí).

Kapacita restaurace Masné krámy je 190 míst.