„Z témat praktické maturity jsme si sami tuhle vybrali, mohlo jsme si zvolit z několika možností a tahle nás zaujala jako dobrý nápad. Řekli jsme si, že zkusíme pro pozvané lidi udělat co nejhezčí hostinu," vysvětluje Zdeněk Doležel, jak se dostal ke zkoušce v předvánočním termínu.

Oba maturanti se měli co otáčet, na starosti měli přípravy večera se slavnostním menu pro osm desítek hostů.  „Já mám na starost hlavně kuchyň, dohlížím na přípravy štědrovečerní večeře, komunikuji s šéfkuchařem, kolega má pod palcem plac, ale v praxi se musíme doplňovat, když bychom potřebovali, vzájemně si pomůžeme," vysvětluje David  Vollner.

Do sympatických mladých  mužů v obleku by pozorovatel  rozhodně neřekl, že jsou ve skutečnosti v roli zkoušených žáků. Nebýt ve školní budově, budou k nerozeznání od zkušeného personálu hotelu.

O tom, že chod provozu usměrnit umí, svědčí i největší starosti maturantů. „Na dnešním dni byla nejsložitější asi příprava výzdoby, spoustu času nás to stálo jak doma tak potom tady na místě," usmívá se  David  Vollner. Pro inspiraci ale spolužáci daleko chodit nemuseli. „Doma  připravujeme oslavy v podobném stylu, takže jsme se hodně inspirovali právě prostředím, které známe odmalička," vysvětluje Zdeněk Doležel.

Oba se očividně v manažerské roli cítili jako ryba ve vodě, jak ale dodal David Vollner, nevyhýbá se ani kuchyni. „Doma vařím pořád, mám ale i dobrou praxi z práce v jednom z třeboňských hotelů," libuje si.  „Jsem tím pádem zvyklý pracovat mezi lidmi a i když jde dnes o výsledek maturity, nemám díky tomu trému," usmíval se.

Důvod k obavám ostatně nezavdali ani členové maturitní komise, kteří práci studentů sledovali. „Byli celkem spokojení, ale nějaké mouchy také našli," přiznává David  Vollner. „Doufáme, že po skončení akce bude hodnocení dobré," dodává Zdeněk Doležel.

I on už dobře věděl, na co musí klást důraz, aby se všechno povedlo. „Aby to všechno dopadlo na jedničku, musíme připravit nejen stoly a jejich výzdobu, ale také zorganizovat práci všech lidí zapojených do příprav. Hlavní je, aby hosté měli co nejlepší pocit z toho, že společně tráví Vánoce v příjemném prostředí," přál si ve chvíli, kdy stolovníci usedali ke slavnostně prostřené tabuli.

„Nejsložitější na navození té správné atmosféry je právě to, co už hosté nevidí, že je potřeba sehnat lidi do zázemí, pohlídat, aby přišli včas," prozradil Zdeněk Doležel ze zákulisí oslavy. Rozhodně si ale nechce  na kolegy a spolužáky jakkoli stěžovat. „Ráno jsem měl trému, ale teď už je to úplně v pořádku. Když se pustíte do práce, strach úplně zmizí a užíváte si, že můžete pracovat s fajn lidmi," oceňuje  úsilí všech ostatních.