Jeho výrobce, hlubocký včelař Antonín Zvánovec, své ocenění skromně komentuje slovy: „Každý med od včelaře je dobrý.“

Svému hobby ale věnuje veškerou volnou chvilku. „Od května do konce srpna mi to sebere všechen čas. A přes zimu je zase potřeba něco připravit a med prodávat,“ říká hlubocký včelař.

Včelami se dle jeho slov uživit nedá. „Med se těžko prodává. Obchod byl ze začátku dost tvrdý. Dnes už mám okruh odběratelů a je to snazší, protože vím, kde med nabízet,“ dodává.

Letošní rok navíc včelaře citelně postihl velkými úhyny včelstev. „Ani mě se to nevy〜hlo, odešlo mi zhruba padesát procent včel. Medu bude o polovinu míň,“ konstatoval Zvánovec s tím, že letos si klade za cíl obnovit stavy včelstev. Úly má v Hluboké nad Vltavou na dvou stanovištích – v blízkosti zámeckého parku a v lese nedaleko Staré obory.

Z úspěchu obavy

A co pro hlubockého včelaře znamená nejvyšší ocenění v soutěži kvalitních regionálních potravin Chutná hezky jihočesky 2008?

„Mám z toho strach,“ odpovídá Zvánovec. „Do soutěže jsem se přihlásil, protože jsem si řekl, je potřeba udělat něco pro reklamu. Už mám určitý okruh zájemců o med a když se teď díky té reklamě zvýší, mám obavy, abych tomu zájmu stačil, navíc s přihlédnutím k tomu letošku,“ dodal včelař.

Místní produkce

Soutěž Chutná hezky jihočesky si klade za cíl upozornit na kvalitní potraviny místních výrobců. „Soutěžící produkty musí být zcela vyrobeny na území Jihočeského kraje. Jde o potraviny s dohledatelným původem, na jejichž výrobě se podílejí známí lidé,“ vyzdvihla nejdůležitější rys soutěže Hana Hricová, ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje, která soutěž za podpory Jihočeského kraje a Ministerstva zemědělství ČR již druhým rokem pořádala.

Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo v sobotu na českobudějovickém výstavišti při Slavnostech piva.

„Letošní novinkou v soutěži je začlenění alkoholických nápojů, kromě piva, a partnerství s Jednotou České Budějovice, která zajistí zařazení úspěšných regionálních produktů do prodejního sortimentu prodejen Terno a Trefa,“ dodala Hricová.

Komise letos hodnotila celkem 142 přihlášených produktů od 37 výrobců.

OCENĚNÉ POTRAVINY

Masné výrobky:
I. Šunka staročeská s medem (Antoni CZ, s.r.o. Dolní Třebonín)
II. Pečeně a la losos (Vimperská masna, a.s., Vimperk)
III. Orlík (ZŘUD-Masokombinát Písek CZ, a.s.)


Mlékárenské výrobky:
I. Lahůdka – jahoda (MADETA, a.s. České Budějovice)
II. Jihočeský kozí sýr polotvrdý (František ŠPATNÝ – KOFA, Bílsko)
III. Duo Lipánek jahoda–vanilka (MADETA, a.s. České Budějovice)


Pekárenské výrobky:
I. Staročeský trdelník (Pekařství NODES, Český Krumlov)
II. Ovocný jogurtový dort (Cukrárna U Soudu, Český Krumlov)
III. vícezrnný chléb Linea (Rostislav Homolka, Dačice)


Ostatní výrobky:
I. Med tmavý (Antonín Zvánovec, Hluboká nad Vltavou)
II. Strážská černá paní (Hill’s Liquere, Jindřichův Hradec)
III. Sýrové řezy (Jednota OD Tábor)


Zvláštní ceny poroty:
Ovocné šťávy Viko (Zemcheba Chelčice, spol. s r.o.)
Kapr uzený – podkovy (FISH MARKET, a.s. Třeboň)
Tuzemák Jindřichohradecký (Fruko-Schulz, spol. s r.o. Jindřichův Hradec)