Vítěze třetího ročníku soutěže „Chutná hezky. Jihočesky“ vyhlásila v sobotu na českobudějovickém výstavišti Regionální agrární komora Jihočeského kraje.

Do letošního ročníku se přihlásilo 32 výrobců se 105 produkty. Utkaly se velké firmy, výrobci středního rozměru i drobní producenti, všichni ale měli jedno společné – potraviny vyrábějí z kvalitních surovin pocházejících z našeho regionu.

„Vyhlašování nejlepších jihočeských potravinářských výrobků je správná myšlenka. Vyjadřujeme tím sounáležitost s naším krajem a chtěl bych všechny Jihočechy vyzvat, aby jihočeské výrobky kupovali, protože jsou opravdu kvalitní. Jejich nakupováním zároveň podporujeme i zaměstnanost v regionu,“ řekl hejtman Jiří Zimola, který nad třetím ročníkem soutěže převzal záštitu.

Největší konkurence panovala mezi masnými výrobky a v kategorii pekařských a cukrářských výrobků. Vyrovnanou kvalitou se vyznačoval také sortiment v kategoriích mlékárenské výrobky, alkoholické nápoje kromě piva a v kategorii ostatní výrobky.

V poslední jmenované zabodovala i úplně čerstvá novinka, která se během měsíce teprve dostane na trh – kapří tatar. „Je to ochucené syrové kapří maso, které se podává přímo na topinku, jako tatarský biftek. Je to absolutně zdravé, bez chemie, a z jihočeských kaprů,“ představil lahůdku Eduard Levý, manažer potravinářské výroby firmy Lesy Hluboká nad Vltavou. Kapří tatar budou moci zájemci ochutnat v restauracích nebo si jej koupit v obchodech vakuově balené – mražené či chlazené.

Partnerem soutěže Chutná hezky. Jihočesky je Jednota, s. d., České Budějovice, která všechny vítězné potraviny nabízí v supermarketu Terno.

LETOŠNÍ VÍTĚZNÉ POTRAVINY

Masné výrobky:
1. Otavská klobása (ZŘUD masokombinát CZ),
2. salám Šumavák (ZEFA Volary),
3. Chorizo klobása (Maso Planá).

Mlékárenské výrobky:
1. Sýr Primátor 45% plátky 100 g (MADETA),
2. Tvrdý zrající sýr z kozího mléka (Ing. Pavel Štěpánek),
3. Balkánský sýr tzatziki (MADETA).

Pekárenské a cukrářské výrobky:
1. Podmáslový chléb 700 g (ZAVT, Pekárna Mladá Vožice),
2. Marcipánový dort s broskví a pudinkem (DEZADO Č. Krumlov),
3. Kváskový chléb tmavý (PEKAŘSTVÍ NODES).

Alkoholické nápoje (kromě piva):
1. Black vodka Alexander Pushkin 40% (Fruko-Schulz),
2. Blatenská třešňovice 50% (Liqiu B Zámecký ovocný lihovar Blatná),
3. R Hill originál TUZEMSKÝ Jindřichohradecký (Hills Liquere).

Ostatní výrobky:
1. 100% Lhenická jablečná šťáva (Karel Gregora, Lhenice),
2. Uherský řez (Jednota SD Č. Budějovice),
3. Kapří tatar (Lesy Hluboká n. Vltavou).

Zvláštní ceny poroty: Zelený salát s křenem (Jednota Tábor), tvarohový míša (Lahůdky u Cábů), játrová paštika s mandlemi (MAUZ-výroba).