Princip nového projektu Energie pomáhají je jednoduchý, hlavním cílem E.ONu je motivovat k šetření a podpořit konkrétní charitativní organizace. Jak vysvětlil vedoucí prodeje energií společnosti E.ON Radek Fišer, stovky zákazníků měsíčně chtějí pomoci s úsporami. „Zákazníci skutečně chtějí šetřit, nedoplatky zatím významně nenarostly, ale vyšší zálohy se začaly platit teprve tento měsíc,“ vysvětlil s tím, že z milionu zákazníků eviduje firma nedoplatky zatím pouze v řádu procent.

I přesto si vedení společnosti myslí, že úspory energií jsou třeba a jedná se o dlouhodobý problém, proto přichází s projektem Energie pomáhají. Čím více elektřiny nebo plynu lidé ušetří, tím více E.ON podpoří tři vybrané dobročinné organizace. Konkrétně jde o Charitu Česká republika, SOS dětské vesničky a Nadaci naše dítě. Ty efektivně zajistí přerozdělení finanční částky až 50 milionů korun.

Rozšiřují pomoc

Jak shrnula generální ředitelka E.ONu Claudia Viohl, společnost se snaží zároveň pomáhat dosáhnout ohroženým skupinám i na sociální podporu ze strany státu, či přistupovat k nim individuálně, k tomu slouží portál E.ON rádce. „I přesto jsme se rozhodli jít dál, ve spolupráci se zákazníky a uvedenými charitativními organizacemi dostat pomoc přímo k těm, co ji potřebují, hlavně seniorům, samoživitelkám a dětem,“ vysvětlila, proč vznikl zmiňovaný projekt.

Registrovat se lze do 31. prosince 2023 prostřednictvím avíza v emailu, nebo na webu www.eon.cz/energie-pomahaji. Podmínkou je pouze být stávajícím zákazníkem alespoň od 1. září 2021 a odebírat elektřinu nebo plyn s minimální spotřebou 0,5 MWh za rok. Zapojit se může až milion klientů. Vyhodnocovat se budou všechna vyúčtování po 1. květnu letošního roku, sečte se úspora oproti minulému roku, převede se na peníze a částky se pak v několika vlnách převedou na charitativní organizace, které si vyberou zákazníci během registrace.

Rozhledna Hýlačka.
KVÍZ: Jižní Čechy a rozhledny. Zkuste si test, zda poznáte těchto deset vyhlídek

Projekt Energie pomáhají podle mluvčího Romana Šperňáka spustila společnost E.ON již tento týden. „Naši zákazníci se mohou přihlašovat jednoduchým způsobem prostřednictvím avíza v emailu, nebo webových stránek,“ naznačil. Všeobecné zdražování nejen energií má dle jeho slov dopady na životní náklady řady rodin. „My to všechno vnímáme, a tak chceme pomoci zranitelným skupinám, zároveň tak i podporujeme šetření,“ dodal Šperňák.

Za šetření budou investovat

Jana Hrabětová, vedoucí oddělení inovací a strategie E.ON, která projekt uvedla se svým týmem v život, zmínila dále, že za každou uspořenou 1 KWh plynu daruje společnost 1,50 Kč, v elektřině pak 2 Kč. „Navíc k tomu přidáme sto korun za každé registrované odběrné místo, které se do kampaně rozhodně zapojit,“ dodala Hrabětová.

I pracující už nezvládají závazky

Manažerka advokační činnosti Charity Česká republika Iva Kuchyňková, nový projekt přivítala také s nadšením. Konečně podle jejích slov budou moci pracovníci charity nabízet účelnou pomoc. Nejsmutnější je podle ní to, že pouze dávky ze státního rozpočtu ohroženým skupinám nestačí.

Už dva týdny cvičí ve vojenském prostoru dělostřelecký pluk. Jde hlavně o přesnost, zimní podmínky a terén, který nabízí různé nadmořské výšky.
Dělostřelci cvičí v Boleticích. Slyšet jsou desítky kilometrů

„Za ten týden, co projekt funguje, se ozvalo mnoho pracovníků charity s tím, že chtějí pomoc našim klientům. Velké problémy dělají seniorům, samoživitelům exekuce, insolvence u mnoha z nich není možná, nezvládají běžný život. Smutné je, že i běžní lidé se dostávají do krize, jde i o pracující, kteří dříve zvládali své závazky,“ upozornila.

Zaplatí poplatky a nemají na jídlo, oblečení a léky

Ředitelka SOS dětských vesniček Jindra Šalátová konstatovala, že její organizace bojuje s mnohamilionovým nárůstem nákladů na pomoc ohroženým dětem. „Nejvíce nás zasáhl růst cen energií v dětských vesničkách a krizových centrech, ale také zdražování potravin a léků,“ popsala s tím, že podporují asi 2,5 tisíce dětí, které v životě neměly štěstí. „Jedná se o děti traumatizované, ty, kterým hrozí odebrání z péče rodičům, již odebrané nebo v pěstounské péči. Pomoc pro ně nelze omezit, to nechceme, bez podpory dárců se tak neobejdeme,“ dodala Šalátová.

Zdroj: Lenka Pospíšilová

Podobně složitou situaci popisuje i Zuzana Šafářová z Nadace naše dítě, v Čechách podle ní žije na 170 tisíc neúplných rodin, které z 90 procent tvoří matky samoživitelky. „Jejich průměrné příjmy (20-30 tisíc) rovnají se jejich výdajům, třetina z nich má příjem dokonce pod deset tisíc,“ naznačila.

Třetí kamenný obchod v centru Budějovic otevřelo zlivské pekařství.
Loupáky, koblihy a dalamánky voní z Biskupské. V Žitě otevřelo další prodejnu

Všeobecné zdražování posílá všechny tyto osoby do stavu finanční nouze, čekají na státní podporu, která nestačí. „Po zaplacení nájmu a energií, jim nezbývají finanční prostředky na nákup potravin, léků, oblečení, nebo školní výdaje pro děti,“ popsala Šafářová situaci mnoha rodin. Projekt Energie pomáhají tak může pomoci všem těmto lidem s úhradou záloh na několik měsíců, což hodnotí zapojené organizace jako efektivní a účelné řešení.