„Kroužek je otevřený pro všechny. Snažíme se nalákat i mladé. Slouží k tomu i dětská soutěž," říká člen kroužku Vlastimil Fux a dodává, že závod se pořádá necelých 15 let a v posledních letech už tradičně na Pomejáčku.

Nevelký rybník získal jméno po muži, kterému vděčí za faktické zrození. „Buldozerem tu vyhrnoval budoucí rybník pan František Pomeje ze Zlivi," říká Vlastimil Fux s tím, že už to bude 48 let.

Soukromý rybářský kroužek působí pod obcí Dívčice má svůj znak i necelé čtyři desítky registrovaných členů. „Máme ve správě čtyři obecní rybníky, na kterých chováme ryby. Na tomhle jediném chytáme," přibližuje aktivity kroužku předseda Marian Albrecht, který je z Novosedel. K další činnosti patří už zmíněná dětská soutěž, která je pravidelnou akcí. Kromě toho se pořádají příležitostně oslavy a rybáři také asistují u některých akcí, které pořádá obec.

Pořadatelé soutěže a její návštěvníci.

Jako svým způsobem obecní akce se bere i rybářská soutěž. „Je to fajn, že si mohou děti přičichnou k rybaření," míní starosta Dívčic Radek Livečka. Připojuje, že letos přijel s dětmi už po třetí, a zalitoval, že jednu z ratolestí musel nechat doma kvůli nemoci. Závod, který se konal o víkendu, neměl nejlepší předpověď počasí, a tak se účastníci vešli na dlouhý břeh Pomejáčku celkem bez problémů, i když bylo plno. Jak ale starosta Dívčic připomněl, bylo před dvěma lety tolik soutěžících, že se musela přidávat nečekaně další místa i na další straně rybníku. K mladým účastníkům už tradičně patří Jiří Vacek z Dívčic. „Já mám i povolenku. Jsem členem kroužku," říká třináctiletý rybář, kterého na závody občas doprovází i sestra Tereza.

Počínání nastupující generace ovšem sledují i starší členové. Například Stanislav Šťástka starší a Stanislav Šťástka mladší. V této dvojici se ale obvyklé pořadí obrátilo. Do kroužku vstoupil nejprve Stanislav mladší a ten teprve přivedl otce. „Já jsem byl členem asi o rok dříve," říká Stanislav Šťástka mladší.

Na Pomejáčku se loví jen v sobotu, v neděli a ve státem uznané svátky. „Od začátku to takhle tradujeme," říká Vlastimil Fux a dodává, že v neděli se schází výbor, sedm členů, takzvaně na mši…

I když je čas rybaření omezen, příležitostné lovení a akce nabízejí hodně zábavy. Při vzpomínání na nejsilnější zážitky neopomenou členové kroužku dát k lepšímu historku o tom, jak se tři muži pokoušeli po dně přejít rybník a soutěžili, kdo dojde nejdál.

Jeden z účastníků se ale uprostřed cesty náhle zanořil, a když se vynořil, oznámil, že mu chybí umělý chrup. „Dodneška tam ty zuby jsou," říkají se smíchem členové spolku. Někteří ale zároveň dodávají, že všechno vyprávění je třeba vnímat i jako možná trochu nadnesenou rybářskou latinu.Která ale k pobývání u vody také patří.