“Od certifikace mikroatomizéru určeného k léčbě pokročilých nádorových onemocnění břišní a hrudní dutiny uplynulo již 14 měsíců. K dnešnímu dni se v České republice nacházejí dvě pracoviště provádějící tento specifický druh operací,” uvedl vývojář Radim Skála.

Mikroatomizér si lze zjednodušeně představit jakou nerezovou trubičku s integrovanou tryskou. Je určený ke sprejování pobřišnice v dutině břišní silně koncentrovanými chemoterapeutiky metodou PIPAC (tlaková intraperitoneální chemoterapie). Na vývoji pracovali vývojáři ze Soběslavi v čele s Radimem Skálou, Gabrielou Skálovou a ve spolupráci s 1. chirurgickou klinikou Všeobecné fakultní nemocnice (VFN).

Zdroj: Archiv Radima Skály

V létě minulého roku tým 1. chirurgické kliniky VFN v Praze pod vedením Davida Hoskovce vyškolil k provádění těchto výkonů další, klíčové pracoviště, kterým je Masarykův onkologický ústav v Brně.

Loni v září a říjnu byl také mikroatomizér oficiálně prezentovaný širší onkochirurgické společnosti na mezinárodním kongresu v Římě a portugalském Lisabonu. Letos v červnu pak na fóru v Azerbajdžánu a v říjnu na kongresu v tureckém Izmiru.

“V současné době máme již prostřednictvím tří výhradních distributorů pokryté dodávky do celého světa. Obchodní úsilí mikroatomizérů vyráběných v Soběslavi je nyní v jejich rukou. Vyjma České republiky, kde si vzhledem ke znalosti území provádíme přímé dodávky sami,” vysvětlil Radim Skála a dodal, že dalším důvodem je také to, aby v ČR na Slovensku nedocházelo k nedostupnosti léčby z důvodu přidaných zisků distributorské sítě.

Tím je dle jeho slov dosaženo mimo jiné toho, že ačkoliv metoda PIPAC stále není zcela zavedenou, běžnou praxí, tak si pacient tyto zákroky nehradí.

Podzimní výlovy jsou pro rybáře vrcholem roku. Na snímku výlov Ženicha v režii Rybářství Třeboň.
Ceny kaprů poprvé překročily hranici sto korun za kilo

Docent David Hoskovec z 1. chirurgické kliniky VFN Praha vysvětlil, že od přelomu století se v ČR používá metoda HIPEC (hypertermická nitrobřišní chemoterapie), která pacientům s s postižením pobřišnice u některých onkologických diagnóz nabízí výkon, který je může uzdravit, ale při větším rozsahu onemocnění, kdy není možno chirurgicky odstranit veškerou nádorovou tkáň v dutině břišní, tato metoda namístě není. Pro tyto pacienty je pro zmírnění jejich potíží nyní možné použít výše zmíněnou metodu PIPAC, která se provádí právě pomocí českého mikroatomizéru.

“Je pochopitelné, že zavedení do klinické praxe ještě neznamená, že tato léčba bude onkology všeobecně přijímána a indikována, nicméně zájem na onkologických pracovištích o ni je. A stejně jako u metody HIPEC zde bude chvíli trvat, než se dostane do širokého povědomí,“ zmínil David Hoskovec.

Dvanáct nových operačních sálů a novou centrální sterilizaci představili v pátek 10. června 2022 v Nemocnici České Budějovice. Na snímku generální ředitel nemocnice Michal Šnorek (vlevo) a jihočeský hejtman Martin Kuba.
Budějovická nemocnice ukázala nové sály, doktor Sova by zíral

Metodu už využívají také v brněnském Masarykově onkologickém ústavu. “Vzhledem k tomu, že od roku 2017 provádíme HIPEC, tedy jinou formu nitrobřišní aplikace chemoterapeutika, nebylo pro nás zavedení PIPAC nijak složité. V zásadě jsme jen čekali na vývoj české aplikační trysky a její následné implementaci do klinické praxe. Po zaškolení jsme tuto proceduru též brzy zařadili do portfolia našich výkonů,” sdělil brněnský onkochirurg Libor Němec.

Přesto, že díky mikroatomizéru a metodě PIPAC získají pacienti novou naději na zvýšení kvality života, je nutné zdůraznit, že jde stále o léčbu experimentální, nikoli standardní. Nadále probíhají procesy spojené s registracemi zdravotnického prostředku v jednotlivých státech.

“Poslední hlášený vstup od jednoho z distributorů máme na území USA, kde bychom v brzké době chtěli zahájit certifikaci. Největší prodejní úspěchy mikroatomizérů však zaznamenáváme primárně z Francie, Itálie, Španělska, Turecka a Brazílie. Nedávno jsme ale také například obdrželi prostřednictvím zprávy ze sociální sítě fotografie ze zákroku a poděkování přímo od lékaře z kliniky v Azerbajdžánu,” uvedl Radim Skála.

Tým Biologického centra AV ČR, podílející se na projektu MAIA. Vedoucí projektu Lucie Řimnáčová a vedoucí Laboratoře analytické biochemie a metabolomiky Petr Šimek (stojící), v popředí Martin Moos.
Nový program bude při diagnóze stát po boku lékaře a dělat černou práci

V uplynulých 14 měsících mikroatomizér úspěšně získal certifikaci v Brazílii, kam se také Radim Skála vydal předat své zkušenosti. “Zejména zaškolit jednotlivé obsluhy dávkovacích přístrojů a lékaře z hlediska aplikace spreje. Na místě vzájemně stanovit jednotlivé postupy při sprejování chemoterapeutikem,” vysvětlil.

Ve světě již byly započaté první studie zaměřené na účinnost léčby mikroatomizérem. K publikování těchto studií je však podle Radima Skály zapotřebí provést stovky až tisíce operací, což bude trvat v řádech mnoha let.

“Nyní víme, že mikroatomizér je k onkologické léčbě efektivním nástrojem. Nyní je však nutné tento efekt striktně definovat a prokázat. Na ostatních vývojových týmech a možná až na další generaci je, aby metodu překlenula z experimentální metody na běžnou praxi. To znamená, aby se poprali s legislativními překážkami, získali ohromný objem financí a vyvinuli vhodnější, šetrnější médium, než jsou současně používaná chemoterapeutika. Teprve pak pevně věřím, že potenciál mikroatomizéru bude zcela efektivně využitý,” uzavřel Radim Skála.