Minci lze totiž zakoupit 
u vybraných smluvních partnerů České národní banky (ČNB). Tím je v Českých Budějovicích pouze pobočka Oberbank na náměstí Přemysla Otakara II. Zde však čtenář, jenž si přál zůstat 
v anonymitě, nepochodil. „Sdělili mi tam, že minci mají pouze pro své klienty, mezi něž já nepatřím," vysvětlil.

Takový postup je podle ČNB v pořádku. Kateřina Bartůšková z odboru komunikace ČNB potvrdila, že smluvní partneři banky nemají povinnost nabízet mince neomezenému okruhu zájemců.

„Mohou je tedy nabízet jen svým klientům, dlouhodobým odběratelům a podobně. Je to tak i z toho důvodu, že smluvní partneři objednávají mince 
v ČNB s určitým předstihem 
a ne vždy je možné správně odhadnout zájem, který někdy nastává až po vydání mince," vysvětlila Kateřina Bartůšková.

Doplnila, že Česká národní banka nemá podmínky pro přímý prodej veřejnosti, proto jsou vydávané pamětní mince distribuovány právě jen prostřednictvím smluvních partnerů.

Ten je na Českobudějovicku jediný, a sice zmíněná pobočka banky. Někteří partneři, jejichž seznam je dostupný na webu ČNB, ale provozují zásilkový obchod.

Centrální banka vydala do oběhu celkem 16 500 kusů mince, z toho 10 900 kusů ve špičkové kvalitě. Nominální hodnota mince není její prodejní cenou; ta zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra či náklady spojené s výrobou. Autorem návrhu mince je akademický sochař Zbyněk Fojtů.

Slavnost se blížíVýročí 750 let první zmínky 
o městě nepřipomene jen pamětní mince. Celoroční oslavy odstartují v úterý 10. března na náměstí Přemysla Otakara II. od 19.15 hodin tematickým multimediálním představením, jemuž bude od 17 hodin předcházet koncert kapely He Band, v 18 hodin vystoupí Lucie Bílá. S konáním koncertu jsou spojena omezení pro motoristy a chodce.

Podrobnosti o tom, na co se můžete při multimediální show těšit, čtěte v pondělním Deníku.