Prázdniny v Budějovicích zahájí oblíbený festival Múzy na vodě. Už 19. ročník navštívíte od 1. do 6. července a můžete se podle náměstkyně primátorky pro kulturu Zuzany Kudláčkové těšit na významné umělce. „Po dvou letech se nám podařilo získat fenomenálního českého operního pěvce Adama Plachetku. Představí se tady v premiéře společně s orchestrem Jihočeského divadla,“ zve náměstkyně a doplňuje další program: „Zajímavá jsou i hudební tělesa, například Originální pražský synkopický orchestr i populární Bára Basiková.“ Koncerty budou zdarma.

Město lidem, lidé městu

Léto v krajské metropoli završí oblíbená sousedská slavnost Město lidem, lidé městu poslední prázdninový víkend 25. až 26. srpna. Ačkoliv loni návštěvníci přišli na Sokolský ostrov, letos se zábava podle pořadatele Robina Mikušiaka vrátí do centra města. „Tak jako v minulosti nabídneme návštěvníkům program v ulicích Krajinská, Hroznová, Česká, Piaristická, na Piaristickém náměstí a nově také na náměstí Přemysla Otakara II., kde uvidíte větší cirkusová a jiná představení,“ prozrazuje Robin Mikušiak. Na náměstí také najdete zónu s občerstvením. Zapojí se i Výměník 1 a kulturně-kreativní centrum Žižkárna, program najdete i v Panské ulici. Na co se můžete těšit? „Na Nový cirkus, divadelní představení,  kapely a DJs, na spoustu programu a workshopů pro děti, na pouliční umělce, na módní přehlídku, na light design, na obří objekty v ulicích a na neopakovatelnou atmosféru a úsměvy návštěvníků, které v centru města dokáže vykouzlit jen tahle akce,“ odpovídá Robin Mikušiak. Vstup na akci je zdarma.

Festival Město lidem, lidé městuFestival Město lidem, lidé městu loniZdroj: Petra Radová

Jihočeské Nové Hrady

Nedaleko v Nových Hradech, Trhových Svinech či rakouské Altweitře můžete navštívit od 20. do 24. července festival houslisty Jaroslava Svěceného Jihočeské Nové Hrady. „Pět koncertů a jedna špičková výstava unikátních italských, francouzských a českých houslí 17. až 19. století je obsahem letošního ročníku,“ nastiňuje Jaroslav Svěcený. Závěrečný večer zazní hudba Johanna Sebastiana Bacha a Georga Philippa Telemanna v podání tohoto houslového virtuosa Jaroslava Svěceného, komorního orchestru Virtuosi Pragenses a trumpetisty Miroslava Smrčky. Za vstupenky zaplatíte jako loni 350 Kč.

Borůvkobraní

Nejen na borůvkové knedlíky, koláče a další delikatesy láká 8. a 9. července borovanské Borůvkobraní. Děti potěší podle Kláry Němcové, která zajišťuje kulturní program, hudebně divadelní představení kapely Bombarďák, dospělí uvidí hudební show kapely Melodikum, bude se soutěžit o krále borůvkových knedlíků, nebude chybět folklor, dětské dílny či řemeslný jarmark. „Novinkou je Slamburská střelnice, kde si děti i dospělí budou moci zastřílet ve zmenšeném modelu slaměného hradu,“ vysvětluje Klára Němcová. Rodinné vstupné pro dvě dospělé osoby a maximálně tři děti bude stát 400 Kč, samostatná dětská vstupenka 100 Kč a vstupné pro dospělé bude 200 Kč.

Létofest nebude

Hudební festival Létofest se ani letos na českobudějovickém výstavišti konat nebude, jak za událost potvrdil Petr Vlašín. „Důvod je pocovidová doba, kdy se těch akcí dělá hrozně moc a naopak situace ve společnosti úplně nepřeje. Uvidíme, jestli se k tomu projektu někdy v budoucnosti vrátíme,“ uvedl.

Hrady.cz

Putovní festival Hrady.cz, který přináší kulturu na české i moravské památky, i letos zavítá na hrad Rožmberk v Rožmberku nad Vltavou, a to první srpnový pátek a sobotu. Podle promotérů Michala Šestáka a Viktora Součka se vrátí do areálu dvě pódia. „Vystoupí zde mimo jiné tři nejpopulárnější české kapely – Kabát, Kryštof a Mirai a spousta dalších interpretů a kapel, kteří patří ke špičkám české i slovenské hudební scény,“ říkají. Vstupenky na oba dny zakoupené v předprodeji dokonce června budou stát 1650 Kč.

Festival České Hrady.CZ 2022 v Rožmberku nad Vltavou.Festival České Hrady.CZ 2022 v Rožmberku nad Vltavou.Zdroj: Pavel Sojka

Mezinárodní hudební festival

Po dvaatřicáté se do Českého Krumlova vrací Mezinárodní hudební festival. Na dvanácti místech ve městě a v okolí se bude od 14. července do 5. srpna konat podle tiskové mluvčí festivalu Marie Rydlové osmnáct koncertů. „Festival velkolepě zahájí koncert Francouzská noc s klavíristou Alexanderem Melnikovem a choreografiemi Jiřího Bubeníčka v podání Les Ballets Bubeníček se sólisty předních evropských scén,“ představuje první večer mluvčí. Těšit se můžete dále například i na španělský temperament s kytaristou Rafaelem Aguirre a španělskými zpěváky na koncertě Viva Espaňa, na hudbu z klasických amerických muzikálů a operet v podání sólistů z Broadwaye v rámci večera Bernstein Meets Gershwin či na završení špičkovými zahraničními sólisty vystoupením Slavné operní sbory a Carmina Burana. „Přes výraznou inflaci jsme letos nepřikročili ke zdražení vstupenek. Naopak jsme vstupenky dokonce lehce zlevnili tím, že nabízíme více různých cenových kategorií,“ zmiňuje vstupné Marie Rydlová. Doprovodný program, tedy další koncerty a volnočasové aktivity najdete ve festivalové zóně v Klášterní zahradě zdarma.

Třeboňská nokturna

Pět dní nejen klasické hudby s předními českými interprety nabízí komorní festival Třeboňská nokturna od 11. do 15. července. Ředitelka festivalu Irma Mrázková zve například na zahajovací večer v podání Talichova kvarteta spolu s vítězem loňského ročníku soutěže Pražského jara, francouzským klarinetistou Lilianem Lefebvre. Dále se představí multiinstrumentalista Jiří Stivín či Rozhlasový Big Band Gustava Broma spolu se sólisty Janem Smigmatorem a Tonyou Graves. „Během sobotního galavečera vystoupí sopranistka Eliška Weissová, která poslední dobou sklidila nemalé úspěchy ve Vídeňské opeře. Doprovodí ji slovenský barytonista Daniel Čapkovič a Filharmonie Hradec Králové, to vše pod taktovkou Jana Chalupeckého,“ představuje závěr festivalu Irma Mrázková.

Tančírna

K létu na Prachaticku patří Tančírna na zámku Kratochvíle. Již třináctý ročník připadá na 15. července, tentokrát s tématem Hawai. Podle organizátorky Hany Rabenhauptové si zatančíte pod hvězdami s kapelou Zatrestband a hostem tančírny, francouzskou skupinou Retour d’Est. „Překlad názvu kapely znamená náhlý a rozmarný jev v počasí vyskytující se v jižních Alpách, odkud kapela přijíždí. Věrni svému jménu vás tito francouzští hudebníci donutí tančit, skákat, točit se, ať se vám to bude líbit, nebo ne. K divokému tanci vám budou hrát saxofony, bubny, akordeon a susafon,“ líčí Hana Rabenhauptová. Cena vstupného zůstává stejná, a to 130 Kč.

Letošní rozkvetlá tančírna na Kratochvíli se opravu vydařila..Loňská rozkvetlá tančírna na Kratochvíli Zdroj: Hanka Rabenhauptová

Eros v Blatné

Zámek Blatná se podle manažerky Ivany Kurzové 4. srpna promění v melodické útočiště. „Proslulá Donau Philharmonie Wien pod vedením talentovaného dirigenta Manfreda Müssauera ozdobí nádvoří zámku mimořádným vystoupením. Tento podmanivý koncert s názvem Eros slibuje nezapomenutelnou cestu do říše řecké mytologie prostřednictvím harmonií brilantní hudby,“ představuje romantický koncert Ivana Kurzová. Vystoupí litevská mezzosopranistka Eglé Šidlaukaité a berlínský tenorista Hans-Georg Priese. „Program představí výběr hudby z Francie a Řecka, bude také prodchnutý špetkou lehkého humoru,“ dodává.

Mirotické setkání loutek a hudby

Na Písecku nebude chybět Mirotické setkání loutek a hudby, které slaví 20. jubileum. Zakladatel Setkání Ladislav Loisa Tomeš vysvětluje: „Fanoušci festivalu se letos mohou těšit na třídenní kulturní hostinu, kterou zahájí fenomenální Vojtěch Dyk se svojí novou kapelou D.Y.K.!“ Hudební hvězdu si poslechnete 3. srpna výjimečně v Písku v letním kině. Do Mirotic zavítáte 4. a 5. srpna. „V areálu u sokolovny postavíme divadelní šapitó, velké pódium, tři občerstvovací paluby, mini jarmark, výtvarné a hudební dílny, horolezeckou stěnu pro malé, stany pro diváky a další zázemí pro bohatý doprovodný program. V případě nepřízně počasí máme k dispozici zázemí prvorepublikové sokolovny,“ slibuje Ladislav Loisa Tomeš, který přichystal dramaturgii pro všechny generace. A tak vystoupí herec a showman Aleš Háma, Bára Hrzánová & Condurango, Luboš Pospíšil, divadla Víti Marčíka, Kvelb, Loutky bez hranic, Harmonika, Pruhované panenky a další. „Nová artistická čísla předvede spolek Koťátko zkázy a originální choreografie zatančí baletky z Flash Dance Labuť,“ doplňuje.