První ročník Bambošky, která vznikla z oblíbené a známé Bambiriády, připravil Radambuk Rada dětí a mládeže Jihočeského kraje. „Bambiriádu původně organizovala České rada dětí a mládeže. V loňském roce ale připravili poslední ročník. Rozhodli se totiž věnovat jiným projektům," vysvětlil první místopředseda Radambuku Peter Padúch. „My jsme se ale této přehlídky nechtěli vzdát, a tak jsme hned v letošním roce zorganizovali vlastní Bambošku," doplnil.

Pro děti si pořadatelé připravili hned dva dny plné soutěží, ale i ukázek činností různých oddílů či zájmových společností. „Je to tady skvělé, moc nás to tu baví," zhodnotila v sobotu na místě akci Patricie Vlasáková, která na Bambošku přijela s kamarádkou Eliškou Sodomkovou ze Zahájí. „Líbí se nám i čapí maskot, který tady prochází," dodala. Právě čáp je symbolem jihočeské rady dětí a mládeže. „Fungujeme už od roku 2000, letos tedy slavíme patnáct let a čáp nás provází od našeho začátku. Je v našem znaku. Jižní Čechy jsou totiž krajem rybníků a k těm čápi prostě neodmyslitelně patří," doplnila Kateřina Babická, která pracuje jako vedoucí kanceláře Radambuku.

Přípravy dvoudenní akce zabraly přibližně dva měsíce. „Pro náš první ročník jsme zvolili téma Evropa hrou. Organizace a spolky, které se s námi na Bambošce podílí, proto na svá stanoviště připravily úkoly ve stylu různých států Evropy," doplnil Peter Padúch. Děti se mohly podívat do Itálie, Španělska nebo třeba Maďarska a zároveň se seznámily s různými spolky či organizacemi, do kterých se klidně mohou zapojit.

Bamboška ale není jedinou akcí, kterou si v letošním roce lidé z Radambuku pro děti připravili. „Rozhodli jsme se, že se zapojíme do oslav výročí města, 6. června tak před budějovickým půlmaratonem zkusíme roztančit Husovku. Rádi bychom, aby se v okolí Divadla U Kapličky sešlo 750 tanečníků. Spolu s Jihočeskou krajskou organizací Pionýra dáváme dohromady program. Na akci nebude chybět workshop zaměřený na salsu nebo street dance a ukázky capoeiry," nastiňuje blížící se akci Peter Padúch.

„Druhou věcí, kterou chceme přispět k oslavám 750 let od založení Budějovic, je také fotografická soutěž s názvem České Budějovice místo, kde si rádi hrajeme," doplňuje. V soutěži mají děti jednoduchý úkol: vyfotografovat místo, na kterém si rády hrají. „Zároveň chceme, aby ve svých archivech zapátraly i starší generace, třeba rodiče či učitelé dětí. Máme v plánu připravit ze soutěžních fotek výstavu, na které srovnáme, jak se místa pro hraní ve městě proměnila," představil soutěž Peter Padúch.