V našem seriálu jsme už psali, že „dějinnou" atmosféru centra Tábora využil režisér Jan Valášek ve snímku Malý Bobeš ve městě (1982 v Deníku vyšlo 22. 11. 2013). Asi o čtrnáct let později sem zavítal tým režiséra Stanislava Strnada. Vytěžil ráz křivolakých uliček táborského historického jádra (okolí kostela, Ovocná ulice, nám. Mikuláše z Husi, parkoviště u pivovaru) pro tendenční a sociálně laděný film Čas lásky a naděje. Děj je biografií babičky komunistického prezidenta Antonína Zápotockého.

Čas lásky a naděje (1976) 
DĚJ: První pol. 19. století, malá víska u Klatov. Ovdovělý chalupník s dcerou dostal místo podkoního na zámku a Terezka se stala služebnou. Při návštěvě tety v Klatovech poznala vojenského kavalíra Egona. Zatímco si dívka spřádala sny o společné budoucnosti, pro fešného vojáka byla jen milostným pobavením. Když ji opustil, našla jí teta ženicha, starého mládence Dolejše. Pracovitý krejčí ji měl rád a žena pochopila, že s ním nezažije vášeň, ale ani bídu či ústrky.
Režie: Stanislav Strnad.
Námět: román Antonína Zápotockého Rozbřesk.
Kamera: Jan Novák.
Hudba: Oldřich Flosman.
Hrají: Eva Trejtnarová (Tereza), Jaroslav Moučka (Dolejš), Jaroslav Satoranský (Budečský), Vladimír Šmeral (Mařáček), Miroslav Zounar (Bernášek), Pavla Maršálková (Verunka), Vlastimil Brodský (Ferramonti), František Husák (Dolejš), Pavel Trávníček (Egon), Lenka Kořínková (Barunka), Petr Oliva (Pecka), Bedřich Prokoš (Chleborád), Jan Teplý (Dattelzweig), Jan Pohan (Schweiwitz) aj.

Zdroje uvádějí, že se natáčelo i v osadě Ounuz u Jistebnice. Zřejmě se jedná o záběry na venkovskou chalupu krejčího Dolejše, kde s ním žije hlavní hrdinka Tereza (Eva TrejtnarováHudečková).

Tábor jako město si v příběhu „zahrál" Klatovy. V komparzu táborských scén se objevila řada místních obyvatel. Do filmu si štáb vybral i Lenku Horejskovou, které bylo tehdy 14 let a chodila do osmé třídy. „S kamarádkou jsme si v novinách přečetly, že filmaři shánějí komparz. Konkurz se konal na Střelnici a vybrali nás. Dostaly jsme se do scény, kdy se na náměstí Mikuláše z Husi koná jarmark. Maskérna byla v ředitelství muzea v bývalém klášteře a tam nás maskérky nalíčily a oblékly do dobových kostýmů. Já měla dlouhé vlasy až do pasu, které mi složitě splétaly. Musely jsme se tenkrát uvolnit na dva dny ze školy, což nám povolil přímo ředitel," vypráví Lenka Horejsková. Dívky byly oblečeny do dlouhých sukní. Když byla pauza, s oblibou se procházely v kostýmech po ulicích.

Lenka Horejsková si vybavuje, že herec Pavel Trávníček (hraje dragouna) první den nedorazil a natáčení odpadlo. Další den se už filmovalo. Komparzistka si pamatuje všudypřítomné stánky a příjezd vojáků na koních. „Pamatuji si samozřejmě herečku Evu Trejtnarovou, která byla mladá a krásná. Koukaly jsme na ni, jak jí to sluší," řekla komparzistka. Honorář? „Možná nějaký byl, to už si nepamatuji, ale pro honorář jsme do toho nešly. Hlavní byl pro nás zážitek."

Lenka Horejsková film viděla v kině a později v televizi, ale na záběrech se nikdy nepoznala. Splynula v davu. „Když jsem studovala v Praze, přihlásila jsem se do komparzního rejstříku. Objevila jsem se ve filmu Samorost s Veronikou Žilkovou, pak jsem byla ve filmu Jako jed se Zdeňkem Svěrákem a v pohádce Sůl nad zlato s Libuškou Šafránkovou. Také jsem účinkovala v publiku pořadu Křeslo pro hosta," směje se.