„Prakticky nám vrátili jen rám s boudou. Všechno ostatní je pryč," popsal Vladislav Kofl, velitel Sboru dobrovolných hasičů ve Zlivi. „Ředitel společnosti s námi navíc přestal komunikovat od té doby, co jsme dostali informaci, že je firma v insolvenci," doplnil.

Zlivským dobrovolným hasičům tak momentálně nezbývá, než se k zásahům vydávat druhým autem Škodou 706. „Ta už má ale nejlepší roky za sebou," řekl Vladislav Kofl. Řešením problému by mohla být dotace na nové auto, o níž Zlivští zažádali.

Hasiči na firmu nejspíše podají trestní oznámení

Místo zmodernizovaného auta mají, s malou nadsázkou řečeno, hromadu šrotu. Zlivští dobrovolní hasiči poslali k renovaci jedno ze svých vozidel. Zpátky ale dostali jen vrak.

Vladislav Kofl, velitel Sboru dobrovolných hasičů Zliv, přiblížil, že se jednalo o hasičskou stříkačku Tatra 815, kterou dali k technickému zhodnocení olomoucké společnosti fireTital.

„Ti nám ale auto vrátili prakticky jen s boudou," řekl velitel zlivských dobrovolných hasičů. Původně přitom měli zaměstnanci specializované firmy na vozidle vyměnit vodní nádrž. Namísto starého čerpadla zde mělo být nové, které už by bylo vysokotlaké.

„To, co nám ukradli, měli dát v podstatě na auto nové," vysvětloval Vladislav Kofl s tím, že objednaná byla rovněž generálka převodovky a motoru. „Kdyby šlo všechno podle plánu, tak mohlo to auto sloužit ještě dalších deset let," zmínil velitel zlivských hasičů. Ti do oprav tatry investovali částku kolem tří milionů korun. Část peněz dostali z fondu České kanceláře pojistitelů, další částkou měla přispět obec Zliv.

Podle Jiřího Žižky, starosty Okresního sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, je přitom takovéto technické zhodnocení aut finančně přijatelnější než nákup nového vozidla. „Ne každá obec si může dovolit koupit nové auto. Slušná cisterna vyjde na pět milionů korun, kdežto oprava se pohybuje kolem dvou a půl milionu korun," vysvětloval.

O tom, že je něco v nepořádku, přitom zlivští hasiči neměli zpočátku vůbec ponětí. Olomoucká společnost jim totiž ještě posílala fotky z právě probíhajících oprav. „Až anonymní email nás upozornil na to, že je firma ve skutečnosti v insolvenci," vysvětloval Vladislav Kofl s tím, že od té doby s nimi také přestal komunikovat ředitel společnosti.

Deník se s prosbou o vyjádření pokoušel firmu fireTital kontaktovat, její telefonní číslo však již neexistuje.

Jediným možným řešením je tak dle slov starosty Zlivi Jiřího Štabrňáka podat na společnost trestní oznámení. „Musíme tuto akci nějak ukončit, máme ty peníze účetně vedené," vysvětloval zlivský starosta. O tom, jaké budou další kroky, rozhodovali Zlivští na pondělním zasedání rady města.