Děj se tentokrát točí kolem nejstaršího řemesla, hlavním motivem je zmizelá prostitutka a balkánská mafie. Když dojde k vraždě vyhazovače malého bordelu kousek od německých hranic na pravém břehu Lipna začíná vyšetřování, stopy nakonec kriminalisty dovedou k nečekanému rozuzlení se silně emotivním podtextem. Karlovi se zároveň podaří odkrýt chybějící dílek skládačky vlastní minulosti a učinit důležité životní rozhodnutí.

Brutální obchodníci s bílým masem

Podrobnosti dodává autor námětu a producent Martin Froyda a autor scénáře Martin Bezouška. Kromě čerstvého mordu vyhazovače se v epizodě objeví i starší vražda. „Oba zločiny budou spolu souviset. Částečně jsme se nechali inspirovat skutečným případem, kdy se balkánští kuplíři chovali násilnicky až brutálně k prostitutkám, a jednu z nich pak našli zavražděnou ve vyhořelém vykřičeném domě,“ naznačuje Froyda.

Příběh přenesli do prostředí pravého břehu Lipna, který je méně osídlený a pro filmové záběry jim připadal hezký. „Opravdu jsme točili ve velmi pěkném prostředí, s Romanem Skamene v roli místního podivína slyšící zločin si tam zahrál i můj pes Jimmy, společně se pak pletou do vyšetřování,“ popisuje.

Další vraždu budou vyšetřovat jihočeští kriminalisté v přístavu České Vrbné u Budějovic. Na televizních obrazovkách se epizoda 40 růží vysílá v pondělí 20. března večer. Foto: archiv Česká televize / Martin Bernstein
Mrtvola vyplave v přístavu po oslavě. Předposlední díl Místa zločinu z Budějovic

Příběh hlavního hrdiny Karla se uzavírá, konec však zůstane otevřený. „Řeší, zda odejít, či zůstat u policie. Končí jedno životní období a nastává další. Hlavní hrdina zůstává rozpolcený. Vztah s manželkou se vyjasňuje, ale každý divák si závěr může domyslet sám,“ míní Froyda.

Příznačný název

Epizoda dostala název žeton kvůli tomu, že v rakouském resortu každému hostovi na začátku dávají žeton jako poukaz na welcome drink. „Dostávají ho při zápisu na recepci, jeden ten žeton pak najdou při té vraždě. Tato stopa vede vyšetřovatele k hotelu,“ přibližuje.

Filmaři aktuálně připravují podklady ke 4. řadě seriálu. Ta by podle nich z největší pravděpodobnosti měla vzniknout ve Zlínském kraji. Pokud bude o pokračování zájem, mohou se diváci v dohledné době těšit na Místo zločinu Zlín. ČT také plánuje vysílat reprízu Místo zločinu Ostrava.

V loni v červnu se točili v hotelu Svatý Tomáš i jeho okolí v Přední Výtoni. Hotel se štábu zalíbil, protože leží téměř na samotě uprostřed hlubokých šumavských lesů. Jak uvádí Ilona Frnková z hotelu filmaři zde byli a natáčeli začátkem června. „Natáčelo se na hotelové recepci, v restauraci a okolí hotelu, jako je nádvoří i parkoviště. Nikdo z našich zaměstnanců si komparz nezahrál,“ zmiňuje. „Žádné veselé příhody, či historky z natáčení nemáme,“ dodává Frnková.

Nevěrohodný svědek

Podle scénáristy Martina Bezouška je zajímavá hned úvodní scéna, kdy svědek zaslechne ostrou hádku. „Nejkrásnější je ten motiv převzatý ze skutečného případu. Když se bývalý myslivec sehne v mlze slyší hádající hlasy z dálky a když se zvedne je zase ticho. Jeden z hádajících zemře, ale jeho svědectví nikdo nebere vážně,“ poznamenává.

V pořadí 6. díl krimiseriálu Místo zločinu České Budějovice filmaři natáčeli převážně v krajském města a jeho okolí. Epizodu nazvanou Kvadratura muže uvidí diváci České televize v pondělí 6. února ve 20 hodin.
VIDEO: Nové Místo zločinu České Budějovice je tu, u Vltavy najdou tělo na kusy

Autentické jsou podle něj i další střípky reálných případů. „Hrozně hezké je i prostředí toho přívozu na druhé straně Lipna, Horní Planá a Zvonková. Propojili jsme jihočeský nevěstinec s rakouským resortem, jde o to, že Balkánci vozí svoje holky do nočních klubů a násilím je zde drží,“ doplňuje střípky příběhu.

Role Romana Skamene prý ozvláštní celý děj. „Jde o místního starého polosantusáka, který se rozhodne vyšetřovat vraždu po svém. Pátrá po své ose a narušuje tak policejní vyšetřování,“ podotýká Bezouška.

Další díl Místa zločinu České Budějovice uvidí diváci ČT v pondělí 13. března, režíroval ho Jiří Chlumský a nese název Zelená horečka.
Kopáči vltavínů i balkánští hledači pokladů. Místo zločinu se točilo u Nesměně

Uzavírá se minulost vyšetřovatele. „Vysvětlí se, co se stalo v Libanonu, jeho jméno je očištěno. Nakonec se po setkání s bývalým šéfem vrací do státních služeb, i když ho vedoucí Pavla Beretová přemlouvá, rozhoduje se pro dobrodružnější život než na kriminálce,“ prozrazuje.

Po Místech zločinu Plzeň a Ostrava se zločin nastěhoval do Jihočeského kraje. V třináctidílném seriálu vyšetřoval jednotlivé případy policejní tým složený z Davida Novotného, Judit Pecháček (Bárdos), Leoše Nohy a Filipa Březiny posílený Pavlou Beretovou, státní zástupkyni hrála Jitka Schneiderová, soudního lékaře a patologa Martin Myšička. Dva díly režíroval Jan Hřebejk, jedenáct Jiří Chlumský, ČT1 jen vysílala každé pondělí od 2. ledna do 27. března 2023.

V pondělí 13. února uvede Česká televize (ČT) v pořadí již 7. díl krimiseriálu Místo zločinu České Budějovice. Epizoda Kniha hříchů se natáčela převážně na Strakonicku v malebné lokalitě zámku Blatná, o režii se tentokrát postaral Jan Hřebejk.
Policejní pes si zahrál v seriálu Místo zločinu České Budějovice. Vypátral vraha

Filmaři procestovali skutečně celý kraj, točili na Šumavě (Borová Lada, Bučina, Knížecí Pláně, Stožec, aj.), v Táboře, Třeboni, Budějovicích, Chlumu u Třeboně, Čkyni, Dívčím Kameni, Českém Krumlově, Nesměni, Třístolíčníku, Stádleckém mostě, Blatné, Hluboké nad Vltavou, Horní Plané, Svatém Tomáši, Zvonkové a dalších lokacích. Některé z epizod vycházely ze skutečných kriminálních případů. Natáčení trvalo od 5. října 2021 do 7. července 2022, celkově šlo o 103 natáčecích dní. (lep)