Zvítězila v soutěži houslistů i klavíristů. Desetiletá Alžběta Marková patří mezi úspěšné žáky Základní umělecké školy Bohuslava Jeremiáše v Českých Budějovicích. K hudbě se dostala díky svému bratrovi. „Hrál na housle jako první 
a když mi byly asi tři roky, začala jsem taky. Potom jsem ještě chtěla zkusit klavír, tak jsem si ho přibrala," vypráví.

Oba nástroje má nyní podle svých slov stejně ráda a doma hraje často, občas i společně 
s bratrem. „Naštěstí sousedi to neslyší," dodává s úsměvem.

Na druhém místě v ústředním kole soutěže ZUŠ skončilo trio Kateřina Hebíková, Zuzana Kurialová a Eva Pardamcová.  Dohromady se daly díky učitelům. „Dřív jsme spolu nikdy nehrály, ale rychle jsme si padly do noty," říká Kateřina Hebíková. Té je osmnáct let a hraje na příčnou flétnu. „I když v pubertě nastala krize a chtěla jsem skončit, teď v tom nacházím klid a útěchu. Studovat bych ale chtěla spíš medicínu," doplňuje.

Druhou flétnistkou tria je třináctiletá Zuzana Kurialová, která hraje od svých pěti let a hodlá pokračovat i v budoucnu. Eva Pardamcová spojila svůj život s klavírem. „Původně jsem měla chodit do houslí, ale protože taťka hrál 
v kapele na klávesy, vyplynul z toho klavír. Dodnes mě to baví, hlavně když si můžu zahrát nějakou populární hudbu, třeba Queen," vzpomíná.

S violoncellem slaví úspěchy Jakub Vostoupal. Učit se začal před jedenácti lety. „Nejdřív jsem chtěl klavír, ale učitel při zápisu řekl, že mám dobré prsty na violoncello. Musím ale přiznat, že opravdu bavit mě to začíná až teď, předchozí roky byly náročné," komentuje. Nástroj podle něj není lehký jak na samotné hraní, tak na přenášení. Váží totiž zhruba 15 kilogramů.

V soutěžích se už daří i desetileté Elišce Šmrhové, která si vybrala klávesy. „Prostě se mi líbilo, jak to vypadá, tak mi je rodiče koupili. Teď cvičím každý den. Vydržím s přestávkami i tři hodiny," říká.

Dva nástroje zvládá dvanáctiletá Tereza Kahudová. „Začala jsem s houslemi, pak jsem si přibrala klavír. Nejradši hraju doma s taťkou nebo se sestrou. Klavír bych docela ráda studovala i na konzervatoři a věnovala se mu profesionálně," vypráví.

V soutěži s triem uspěla třináctiletá houslistka Markéta Kazdová. „Společně jsme hráli poprvé, ale oba mí kolegové jsou úžasní, takže to bylo fajn. Je to ale velký rozdíl oproti sólovému hraní, člověk to totiž nechce ostatním zkazit," popisuje. Hudbě se začala věnovat v šesti letech. V budoucnu by si jí však chtěla nechat jen jako koníčka.

K muzice si přesto díky ní našla cestu její sestra, jedenáctiletá klavíristka Veroniku Kazdovou. „Chtěla jsem doprovázet sestru, teď spolu budeme v kvartetu. Doma ale cvičíme každá sama," říká.