S velkou radostí se domů z 22. ročníku hudební soutěže Karla Ditterse z Dittersdorfu vrátili žáci Základní umělecké školy Bohuslava Jeremiáše v Českých Budějovicích. Přivezli si několik zajímavých ocenění.
Jako kvarteto se na soutěži představili Markéta Kazdová, Tereza Kahudová a Michal Marek. Ve své kategorii byli první a v celkové soutěži získali druhé místo. Absolutní vítězství jim přitom uniklo doslova jen o vlásek.
„Jednalo se o celorepublikovou soutěž komorních souborů, hráli jsme tam 
v duu, kvartetu, prostě v různém počtu," říká patnáctiletá Markéta Kazdová, která hraje na housle.
Svou hru na klavír představila na soutěži také patnáctiletá Tereza Kahudová. „Na klavír hraji osm let a na housle už deset. Tři roky pak také hraji na bicí," popisuje Tereza.
Na violoncello doprovázela své kolegy šestnáctiletá Adéla Dobiášová.
Jediným mladým mužem 
v tomto seskupení je šestnáctiletý Michal Marek, který hraje na housle. „Nejdříve jsem začínal s flétnou, poté jsem se dostal k houslím. Hudbě se věnuji jedenáct let," popisuje Michal Marek s tím, že v dospělosti se hudbou zřejmě živit nebude. Jako koníčku se jí ale věnovat bude určitě.
Jak nadaná čtveřice prozradila, všichni vystupují 
i sólově a mají za sebou už řadu úspěchů a ocenění. Tuto soutěž si prý i se svými dalšími spolužáky ohromně užili.
„Dohromady se od nás zúčastnilo patnáct dětí. Získali řadu předních ocenění. Měli jsme na soutěži několik souborů, všechna možná komorní seskupení," vysvětluje Šárka Dudová, jedna z učitelek, která žáky na soutěž připravovala.
Jedná se už o 22. ročník této mezinárodní soutěže. „Naše škola tam jezdí tři roky. Na začátku mne trochu odradilo, že se jedná o období klasicismu, což je pro hudbu velice těžký obor. Druhá věc je 
i to, že je to hodně daleko. Je to na polské hranici. Ale nakonec se nám to moc líbilo a jezdíme tam rádi," dodává její kolegyně Tuula Sivula – Vacek, který do České republiky přišla z Finska.
„Je tam povinná skladba
z období klasicismu a klasicismus je pro nás hudebníky velmi náročný, možná nejnáročnější. Je to tedy poměrně těžká soutěž," upřesňuje Šárka Dudová s tím, že jsou na žáky velmi pyšné.