Jejím vyvěšením si 10. března připomněli 54. výročí krvavého potlačení povstání Tibeťanů proti čínské okupaci.

Solidární byli na desítkách míst v kraji i Jihočeši. „Tibetskou vlajku vyvěšujeme na Kvildě již od roku 2001," říká Václav Vostradovský, starosta nejvýše položené obce v ČR. Místní i lyžaři si jí všímali už od pátku. „Někde ji vyvěšují, jinde ne, záleží, jak se mění vedení a starostové. Nikoho ale nepřesvědčuji," dodává Václav Vostradovský.

Na hejtmanství by stejně neuspěl. Levicová vláda kraje, oslovená organizátory akce, potřebu vyvěšovat vlajku země, kde jsou porušována lidská práva, necítí. Oficiálně se zato připojila hejtmanství Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje, jak uvedlo sdružení Lungta.

Vlajka opět zavlála i na budějovické radnici, kde ji v neděli dopoledne pověsil primátor Juraj Thoma. „Zase mě předběhli," usmíval se, když slezl ze žebříku a ukazoval přes náměstí na Černou věž, kde tibetská vlajka visela už od sobotního podvečera.

Na dominantu města ji stejně jako loni umístil fotograf a cestovatel Víťa Kršul. „Vyvěšováním vlajky přiznáváme, že nám není lhostejný osud Tibeťanů," říká Víťa Kršul. „Možná tahle akce situaci lidí v okupovaném Tibetu hned nezlepší, ale je důležité vyjadřovat solidaritu s utlačovanými a připomínat si, že ve světě stále žijí lidé, kteří se mají mnohem hůř než my," tvrdí Víťa Kršul.

Jeho tibetská vlajka, která pochází z Indie, zavlála v neděli i před krajským úřadem. Nikoliv oficiálně na stožáru, kam ji každoročně věšel bývalý hejtman Jan Zahradník, ale na sloupu veřejného osvětlení naproti vchodu.

„Je to super nápad a rád se účastním každé akce, která podporuje svobodu lidí kdekoliv na světě," prozradil František Zelený z firmy Výškové práce České Budějovice, který vlajku v osmimetrové výšce upevňoval. „Tibetskou vlajku věším poprvé, ale na skautském táboře už jsem po vlajkovém stožáru lezl," usmívá se muž v ochranné helmě. „Díky za každé akce, podporující Tibet, i když se výsledek hned nedostaví," shodují se s Víťou Kršulem.

Organizátoři chtějí příští rok přidat další akce, aby vytrhli lidi z lhostejnosti, probudili v nich zájem o utlačovaný národ a zapojili je do aktivní spolupráce a účasti.

„Po vzoru tibetských mnichů, kteří zhotovují obrazce sypáním obarveného písku, chceme na náměstí sestavit velikánskou tibetskou vlajku ze zátek od plastových lahví," přemýšlejí nahlas a v kalendáři si už zatrhávají datum 10. březen 2014, připadající na pondělí. „Bude potřeba hodně lidí a hodně špuntů," zdůrazňují s úsměvem.

Začnete i vy už dnes shromažďovat zátky?