Vladimír Burda prožil druhou světovou válku v rodném Střížově, nyní žije v Českých Budějovicích.

"Někdy v létě roku 1942 k mým rodičům ve Střížově přijel na motocyklu nějaký pán. Motocykl měl připojenou lodičku, na reflektoru byl černý látkový kryt, který měl uprostřed vystřižený obdélníkový pruh. Takto musela být částečně zatemněna za války všechna světla u motorových vozidel.

Pán vyndal z lodičky nějaké věci a šel s mým otcem na zahradu. Po vybalení věcí jsem viděl, že se jedná o tři vojenské pušky a dvě armádní pistole. Tyto zbraně namazali vazelínou, zabalili do celofánu a do deky. Potom to vše zakopali pod třešeň.

Po válce hned v květnu 1945 si pán pro zbraně přijel. Přijel v osobním autě a byl oblečen v uniformě důstojníka Československé armády. Důstojník měl asi za války zbraně doma a zřejmě se bál domovní prohlídky za heydrichiády, možná proto je odvezl k nám. Po vykopání ze země byly pušky a pistole zcela rezavé. Dnes po letech oceňuji odvahu svého otce Jakuba Burdy, kterému tehdy bylo 41 let. Vyhověl důstojníkovi Československé armády a zbraně ukryl.

V případě prozrazení by byla celá naše rodina popravena. Dodnes mne mrzí, že jsem se otce nezeptal, jak se s oním důstojníkem znal. Důstojník také pilotoval letadlo a občas létal nad naším barákem a zdravil nás.

Matka Vladimíra Burdy, Marie.

Za války k nám také chodil zahradník z Komařic. Nosil matce Marii zeleninu a matka s tetou Bertičkou se bavily o politice a nadávaly na Hitlera a Němce. On nemluvil a jen je poslouchal. Pamatuji se také, jak matka řekla: „Vždyť oni ti bolševici to těm Němcům naklepou."

Po spáchání atentátu na Heydricha jednoho dne přišel, měl na klopě odznak NSDAP s hákovým křížem. Když odznak matka s tetou viděly, tak zbledly a ztratily řeč. Čekaly, kdy pro ně přijede gestapo. Prožívaly hrozná muka.

Zahradník byl Němec, který uměl perfektně česky. Byl také člen NSDAP. Nikoho neudal a přesto po válce dostal 20 let vězení. Dnes si myslím, že tím, že za heydrichiády odhalil svou identitu, chtěl upozornit matku, aby se s lidmi, které nezná, nebavila o politice. Kdyby matku udal, tak by skončila na popravišti a my v koncentračním táboře jako mnoho jiných."