Snad je v tom paralela s počasím, v příštích dnech totiž zůstane chladno. „Nejtepleji, 7 až 10°C, má být ve středu, o víkendu ale zase přijdou mrazy, v noci bude až mínus 10 stupňů," řekla českobudějovická meteoroložka Miloslava Starostová.

Na Smrtnou neděli, ožil v jihočeské metropoli už po čtrnácté v řadě starodávný pohanský zvyk vynášení Smrti. A byl slyšet hlasitým bubnováním a troubením široko daleko. Hluk  vysvětlila jedna z pořadatelek, Marta Vaverková z občanského sdružení Tvor. „K tradici patří, že se Morana vyhání zpěvem a hlasitým lomozem, aby Zima opravdu zmizela," řekla Marta Vaverková. Zpěvu lidových a folklorních písní se zhostily děti ze souboru Carmínčata a budějovický smíšený sbor Vespere Vestis pod vedením Jany Vortnerové. 

Do průvodu maškar v čele 
s šesticí mladých dívek, které táhly Moranu na vozíčku, se zapojovaly po cestě z Piaristického náměstí, přes hlavní náměstí a Solnou branou až za hradby desítky kolemjdoucích. Mezi nimi byla i seniorka Hana Kadlecová z centra Českých Budějovic. „Je to moc hezký zvyk, jen aby ta zima už konečně skončila," usmála se důchodkyně.

Moranu vytvořily děti z ateliéru Tvor. „Maska je kašírovaná z novin a starého papíru. Tělo Morany je zvenku obalené rákosem a uvnitř vycpané slámou," popsala výtvarnice Marta Vaverková.

Jak vysvětlila etnografka Marcela Macková z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, právě sláma byla v lidové tradici považována za mrtvý materiál. Proto se Morana vždy vyráběla ze slámy. „V jižních Čechách se navíc zdobila  vyfouknutými vejci, takzvanými vejdumky, která byla považovaná za mrtvá," přiblížila staré zvyky Marcela Macková a dodala, že velikonoční vejce musela být vždy plná.

Smrtnou neděli si včera připomněli také Doudlebští. Konala se tu  jarní pouť, jejíž tradici zdejší lidé obnovili v roce 2011.