Radnice sice zahájila změnu územního plánu, která by v budoucnu umožnila stavět přes řeku ne lávku pro pěší a cyklisty, ale most pro automobily. Jenže narazila na nesouhlas části obyvatel v lokalitě a navíc na rozpor s územním plánem sousedních Litvínovic. Ty mají v územním plánu k nemocnici jen stezku. S kapacitní komunikací Litvínovice počítají směrem do Papírenské, kde se také plánuje most.

Podle náměstka primátora Petra Podholy tak České Budějovice se snahou o větší most u nemocnice nyní končí.

Po několik měsíců trvala úporná tahanice o to, jestli by nový most u českobudějovické nemocnice pomohl dopravě ve městě, nebo by nic nezměnil a jen by zhoršil podmínky v jinak klidné čtvrti.

Radnice chtěla v územním plánu změnit lávku pro pěší a cyklisty u nemocnice v regulérní silniční most. Podle náměstka primátora Františka Konečného to mělo přinést rozmělnění dopravy, až by se v budoucnu most stavěl a úlevu pro Lidickou třídu nebo ulici Boženy Němcové.

Další silniční most přes Vltavu by chtěla českobudějovická radnice. Chystá kvůli tomu změnu územního plánu u nemocnice. Na snímku je most přes Vltavu u vodárny.
Budějovice chtějí most přes Vltavu, ale musí jednat s Litvínovicemi

Podle odpůrců změny územního plánu, například podle Vladimíra Uhlíře, by ale dopravní efekt na uvedené ulice byl jen sporný a navíc by se doprava zavlekla k nemocnici nebo jinam do klidné čtvrti. Podle Ireny Šefčíkové by pak radnice měla vůbec přehodnotit své investice a napřít úsilí spíše do rozvoje veřejné dopravy nebo cyklostezek, než do silničních staveb.

Podle všeho je nyní ve sporu o most dobojováno. Paradoxně ještě dříve, než mohly přijít ke slovu studie o hlukové zátěži nebo dopravním prospěchu. Sousední Litvínovice totiž podle náměstka primátora Petra Podholy nechtějí na základě budějovických záměrů předělávat svůj územní plán. A právě přes katastr Litvínovic by musela k mostu u nemocnice vést kapacitnější komunikace. Větší než stezka, kterou mají Litvínovičtí v územním plánu nyní.

Litvínovičtí ale upozorňují, že jim o most nejde. Mají jiné důvody. Podle místostarosty Litvínovic Martina Krále by možné změny územního plánu znamenaly pro obec například finanční náklady, ale nebylo řečeno, kdo by je zaplatil. „Proto jsme řekli zatím ne,“ říká Martin Král ohledně jednání s Českými Budějovicemi a dodává, že nebyly popsány ani přesnější podmínky budoucího provozu. Například průjezd kolika automobilů by se zde očekával.

Územní plán Litvínovic tedy nadále počítá s tím, že by případné napojení na nový most přes Vltavu bylo vedeno přes katastr obce, ale ne k nemocnici, nýbrž k nedaleké Papírenské ulici. Což navazuje i na současný územní plán Českých Budějovic. Protože v něm má město už teď do Papírenské silniční most zakreslený. Kdy by se ale mohl stavět, to nelze podle náměstka primátora Petra Podholy předem odhadnout. Téměř jisté však je, že bude na nejbližším zastupitelstvu předložen návrh, ukončit práce na změně územního plánu, které se týkaly mostu u nemocnice.