„Může to být o sedmdesát pět procent míň než loni,“ odhadl množství šťávy, která se vylisovala v rudolfovské moštárně, Jiří Merle. „Když lidé přinesli sto kilo, tak už to něco bylo. Jinak nosili spíš kolem padesáti, sedmdesáti, ale taky jen dvacet kilo,“ dodal Merle.


Nejinak jsou na tom i ostatní moštárny v Českých Budějovicích. „Letos jsou várky malé, lidé chodí i s patnácti kily,“ potvrzuje pracovník moštárny v Nových Hodějovicích Milan Syrovátka. Lis na ovoce může ale najednou odšťavnit až 75 kilogramů rozdrcených jablek.


Jak Milan Syrovátka potvrdil, za letošní sezonu vylisovali necelou půlku ovoce oproti loňské úrodě. Chod moštárny hravě zvládali jen ve třech lidech, zatímco loni se kolem zákazníků točili ve čtyřech. „Dvacet sedm tun jako loni, to určitě nebude,“ poznamenal Syrovátka. Množství vylisované šťávy ani příliš nezvýšil fakt, že letos nemoštovala Dobrá Voda, odkud sem přicházeli zahrádkáři.


Chabou sezónu potvrdila i moštárna v Husově kolonii. „My jsme tu jak v čekárně, ne v moštárně,“ poznamenal ironicky Jan Kocourek. Českobudějovické moštárny provoz ukončí do konce října.