Vykachlíkovanou místností se line nezaměnitelná vůně jablečného moštu a u zdi hučí nový lis na ovoce. Plná násypka, do které před chvílí obrátil Martin Hynek dvě vrchovaté přepravky jablek, se doslova vyprazdňuje před očima.

Pod dozorem Jana Předoty se jablka mění na šťavnatou drť. Plnou bednu nadrcené hmoty vzápětí Vojtěch Bíca a Jindřich Houbauer vyklápějí do plachty ze silné pytloviny. Hodějovický tým je sehraný a za okamžik už se sladký mošt hrne zpod lisu do plastového kýblu. Zbývá jen přelít do kanystru a hlavní část operace je hotova. Ještě vysypat vymačkanou drť z ovoce na připravený vozík a může přijít další zákazník.

Všední obrázek „moštovacího“ dne v Nových Hodějovicích v objektu, který patří zdejším zahrádkářům. „Vloni byla nadprůměrná úroda. Zpracovali jsme 24 471 kilogramů ovoce a měli jsme 377 zákazníků,“ říká předseda hodějovických zahrádkářů Milan Syrovátka.

„Letos můžeme čekat lidí míň. Ovoce padá už teď,“ dodává Syrovátka k očekávané slabší úrodě.

Koncem měsíce bude frmol

Největší nápor čekají moštárny koncem září a začátkem října. Zákazníci už se ale objevují. „Ovoce najednou rychle zraje, když jsou vedra a slunečné dny. Jablka jsou ale hodně napadená hmyzem,“ popisuje situaci pěstitelů Jan Předota, předseda českobudějovického zahrádkářského územního sdružení.

Ovoce, které se nedá uskladnit, putuje do moštáren, aby se zužitkovalo. „Jeden kanystr za týden vypijeme. Když ho dáme do lednice, vydrží. Ostatní zavaříme,“ naznačil budoucí osud moštu ze dvou desetilitrových kanystrů Martin Hynek. Má zahradu v krajském městě nedaleko Malého jezu. „Máme i švestky, lísky, ostružiny, maliny i zeleninu,“ vypočítává mladý muž a loučí se s tím, že za týden přiveze další várku jablek na moštování.

Ve vozíku vedle moštárny se zatím vrší vymačkaná drť. „Vozím to zvěři, hlavně jelení to má moc ráda. Voní to po celém lese a vypasou to i s trávou až do země, stačí, že se někde chytí jen šťáva,“ říká k příštímu osudu „odpadu“ Vojtěch Bíca, který už zbytky dává zvěři několik let. Moštování letos nabídnou i v Rudolfově v Mlýnském údolí. Pravidelně v pondělí a ve středu od 16 do 17 hodin. První zákazníky zde přivítali v pondělí. „Není to nic moc,“ komentoval jen několik zájemců Jiří Merle, předseda rudolfovských zahrádkářů. „Bylo to tak dvacet kilo, padesát kilo,“ zmínil ke zpracovaným objemůmovoce.

Také Merle se obává, že úroda jablek letos bude špatná. „Když jsem jezdil na Zvíkov směrem k Lišovu, byly stromy kolem silnice obsypané, teď nic. I Perštátský říkají, že ovoce je napíchané od vos a hnije na stromech,“ popsal stesky svých sousedů Merle.

Lépe než s jablky to však tento rok vypadá se švestkami. „Těch se urodilo dost. Poznáme to, až začneme od čtvrtka brát přihlášky na pálení slivovice,“ poznamenal zahrádkář. „Lidé už volají, že mají připravené k pálení třešně, meruňky a další ovoce. Švestkami jsou stromy obsypané, ale ještě aby to pořádně dozrálo,“ říká na adresu letošní sklizně předseda rudolfovských zahrádkářů a zdůrazňuje, že švestky ještě potřebují sluníčko.

Přehled provozní doby moštáren: Nové Hodějovice, Topolová ulice- pondělí od 14 do 17 hodin, ve čtvrtekna objednání, tel.: 777 563 198,

Rudolfov, Mlýnské údolí- pondělí a středa od 16 do 17 hodin, ve čtvrtek od 10hodin přihlášky na páleníslivovice,tel.: 387 228 160, 387 228 359, 723 231 755

Dobrá Voda u Českých Budějovic, Lázeňská ulice nedaleko pošty - pondělí od 15 do 18 hodin, tel.: 724 230 745

Husova kolonie, v zahrádkářské kolonii u trati - neděle, pondělí od 14 do 18 hodin, tel.: 728 630 162.