Pekaře tlačí ke změnám hlavně dražší mouka. „Jsme nuceni zvýšit ceny vzhledem ke zvýšení cen všech vstupů,“ uvedl včera Milan Drázda, obchodní ředitel českobudějovického Pekastu. „Nezvyšujeme ceny za účelem zvýšení svých zisků, ale za účelem pokrytí vstupních nákladů,“ zdůraznil obchodní ředitel na adresu lavinovitého zdvihání potravinářských cen. „Zdražení je nevyhnutelné, už jsme od září malinko ceny. Tohle zvyšování cen vstupů nikdo neustojí,“ konstatoval Oldřich Kouba, jednatel společnosti K III, s. r. o., která provozuje pekárnu v Srníně. „Obilí letí raketovým tempem,“ popsal skokové zvyšování cen hlavní výchozí suroviny Kouba.


Dražší jsou i další důležité vstupy – mléčné výrobky nebo vejce a jednatel pekařské firmy upozornil i na energie, jejichž ceny narostou od příštího roku. „To jsem nezažil za patnáct let,“ řekl Kouba. Pekaři ani nevylučují, že jejich ceny ještě půjdou dále nahoru, v závislosti na vstupech.