Jak přiblížil Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI, laboratorní rozbor potvrdil v uvedených šaržích potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem salmonelózy. Jedná se konkrétně o tyto dva odebrané vzorky:
Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 18. 11. 2023, výrobce: Branch "Pererobniy Compleks" Of Limited Liability Company "Vinnytska Ptahofabryka" 2B, Khlibozavodska st., Ladyzhyn, Vinnyts´ka Oblast´, 24320, Ukrajine, země původu: Ukrajina.
- Inspektoři vzorek odebrali v provozovně: JIP východočeská, a.s., Nemanická 2180/3, 37010 České Budějovice.
Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 03. 02. 2024, výrobce: Branch 'Pererobniy Compleks' Of Limited Liability Company 'Vinnytska Ptahofabryka' 2B, Khlibozavodska st., Ladyzhyn, Vinnyts'ka Oblast", 24320, země původu Ukrajina.
- Inspektoři vzorek odebrali v provozovně: JIP východočeská, a.s., Harrachov 373, 512 46 Harrachov.
„Inspektoři SZPI provozovatelům nařídili neprodlené stažení předmětných šarží z tržní sítě. SZPI zároveň důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali. Potravina byla odebrána v rámci plánované mikrobiologické kontroly SZPI,“ sdělil Pavel Kopřiva. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.