Mluvčí strážníků Věra Školková informovala o tom, že v sobotu 18. března v půl jedné ráno prováděla hlídka městské policie kontrolní činnost v Nádražní ulici.

"V blízkosti zastávky autobusu strážníci spatřili spícího muže, jehož boty ležely vedle něj. Když k muži strážníci přistoupili a zkontrolovali jeho životní funkce, bylo zjevné, že dotyčný přebral alkoholu víc než bylo zdrávo. Po delší chvíli se jim ho podařilo probudit," popsala.

Stavba kruhové křižovatky v Branišovské ulici v Budějovicích. Mezi poli už je vidět trasa budoucí komunikace k ulici Na Sádkách. Tu nyní kvůli napojení budoucích silnic čeká uzavírka.
Budějovické uzavírky, v sobotu kvůli běhu, v Papírenské kvůli kanálu

Muž (59 let) se strážníkům svěřil se svým plánem dojít 13 kilometrů domů po svých. Údajně chodí pěšky do jihočeské metropole často. Ne však pod vlivem většího množství alkoholu.

"Muž se zvládl obout, na nohy mu však museli pomoci strážníci. Následně se u něj pokusili o provedení orientační dechové zkoušky na alkohol, dotyčný jí však nebyl schopen. Strážníci proto rozhodli o jeho převozu na protialkoholní a protitoxikomanickou záchytnou stanici. O několik minut později muže předali do rukou zdravotnického personálu," uvedla Věra Školková.

Bez řidičáku a pod vlivem

V tentýž den v pět hodin ráno projížděla hlídka městské policie Pražskou třídou směrem k ulici Na Sadech.

"Řidič vozidla Ford přijíždějící z vedlejší pozemní komunikace přitom nerespektoval dopravní značení a nedal přednost vozidlu městské policie. Řidič poté ještě zvýšil rychlost a ujížděl směrem k Rudolfovské třídě. Zde ho strážníci zastavili. Když však řidiče vyzvali k předložení dokladů potřebných k řízení motorového vozidla, žádných se nedočkali. Dotyčný totiž žádné oprávnění nevlastnil. Jak se vzápětí ukázalo, muž za volantem navíc usedl za volant ve chvíli, kdy byl ještě pod vlivem alkoholu. Strážníci na místo mezitím přivolali hlídku Policie ČR, která řidiči zakázala další jízdu," informovala mluvčí.

Další vraždu budou vyšetřovat jihočeští kriminalisté v přístavu České Vrbné u Budějovic. Na televizních obrazovkách se epizoda 40 růží vysílá v pondělí 20. března večer. Foto: archiv Česká televize / Martin Bernstein
Mrtvola vyplave v přístavu po oslavě. Předposlední díl Místa zločinu z Budějovic

Sedmatřicetiletý muž se bude nyní zpovídat z několika přestupků podle zákona o provozu na pozemních komunikacích. Za řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění mu hrozí pokuta od 25 tisíc do 50 tisíc korun.