V úterý 20. dubna krátce před čtvrtou hodinou odpolední vyjížděla hlídka městské policie na oznámení o podnapilém muži obtěžujícím cestující na zastávce městské hromadné dopravy na Mariánském náměstí. Ke strážníkům se na místě přihlásila žena, která strážníkům popsala průběh celé události.

Muž měl dle jejích slov hrubými výrazy napadat a obtěžovat cestující čekající na zastávce. Událost mezitím zaznamenal i operátor městského kamerového systému. Označený muž bez ochrany dýchacích cest se jen stěží držel na nohou. Při jednání se strážníky odvětil, že nechápe závadnost svého jednání a další hrubé urážky směřovaly na adresu samotných strážníků. Ti ho následně vyzvali k provedení orientační dechové zkoušky. Muž se však náhle s hlasitým křikem dal na útěk a nereagoval na výzvy k zastavení. strážníci ho okamžitě dostihli a nasadili mu služební pouta.

Zádušní mše za zemřelého bezdomovce v českobudějovické katedrále svatého Mikuláše proběhla ve středu v podvečer, celebroval kaplan katedrály Miroslav Štrunc.
Bezdomovec Pavel od budějovické katedrály zemřel. Sloužili za něj mši

Následně provedená orientační dechová zkouška na alkohol u něj ukázala výsledek 2,92 ‰. Strážníci mezitím na místo přivolali zdravotnickou záchrannou službu k posouzení, zda muž není ohrožen selháním životních funkcí. Poté byl sanitním vozidlem za asistence strážníků převezen k pobytu na protialkoholní a protitoxikomanickou záchytnou stanici. Po celou dobu převozu i v průběhu jeho umístění na lůžko přitom hrubě urážel zdravotníky a strážníky.

Případ tím pro dvaadvacetiletého muže neskončil. Po vystřízlivění se bude zpovídat z přestupku znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci, přestupku proti občanskému soužití a přestupku podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Vandalství odhalilo podnapilou mládež

Ve středu 21. dubna v jedenáct hodin v noci spatřil operátor městského kamerového systému na Lannově třídě čtveřici osob, z nichž jedna z nich začala kopat do keramického odpadkového koše a pokoušela se násilím převrátit reklamní válec. Na místo okamžitě zamířila hlídka městské policie. Strážníci čtveřici odpovídající popisu zastihli stále na místě incidentu. Jak vzápětí zjistili, vandalský kousek měl na svědomí patnáctiletý chlapec z Českých Budějovic. Ten však svého jednání nelitoval. Jak se vzápětí ukázalo, svou roli v jeho jednání pravděpodobně sehrál alkohol. Dvoulitrovou lahev piva spolu údajně vypili všichni přítomní nezletilci ve věku dvanácti až patnácti let.

Následně provedená orientační dechová zkouška na alkohol u tří z nich ukázala výsledek od 0,10 ‰ do 0,13 ‰. Alkohol jim podle jednoho z patnáctiletých chlapců zakoupil jejich starší kamarád. Ten však na místě přítomen nebyl. Strážníci o celé události vyrozuměli zákonné zástupce dětí. Případem se bude dále zabývat oddělení sociálně právní ochrany dětí. Přestupkem proti majetku, který má na svědomí patnáctiletý chlapec, se bude zabývat příslušný správní orgán.

Věra Školková, mluvčí městské policie Č. Budějovice